Mięso z probówki może trafić na rynek. "Nie będzie można rozróżnić, które jest prawdziwe"

Polska

Polscy naukowcy pracują nad mięsem komórkowym, obecne dostępnym wyłącznie w Singapurze. Jak twierdzą, to nie zbliżony w smaku zamiennik, a prawdziwe mięso - tyle że tworzone z komórek zwierząt. - Prawdopodobnie nie będzie można rozróżnić, które mięso pochodzi z probówki, a które jest "prawdziwym" mięsem odzwierzęcym - powiedział Wiesław Macherzyński, współtwórca LabFarm.

Mięso z probówki może trafić na rynek. "Nie będzie można rozróżnić, które jest prawdziwe"
Polsat News
Zobacz więcej

34 proc. ankietowanych Polaków jest zdania, że hodowla zwierząt powinna zostać ograniczona ze względu na jej skutki dla środowiska i klimatu - wynika z raportu Atlas zwierząt 2022. Naukowcy z LabFarm znaleźli na to sposób - to mięso komórkowe. 

 

ZOBACZ: Burgery z lwa i steki z tygrysa. Nadchodzi dzikie mięso z probówki

 

- To jest prawdziwe, czyste mięso. Jest produkowane z tego, że pobieramy komórki z żywego zwierzęcia, namnażamy je w warunkach laboratoryjnych, a później skalujemy tę produkcję za pomocą tzw. bioreaktorów. Można to porównać do produkcji piwa. Bardzo sterylne warunki, zaplanowany, taktyczny proces, ściśle odkreślony czas - powiedział Wiesław Macherzyński, współtwórca LabFarm - pierwszej spółki w Polsce, która podjęła się produkcji mięsa z probówki.

Polacy są otwarci na mięso z probówki 

63 proc. respondentów potwierdziło, że zgodziłoby się na spróbowanie tego "wynalazku". Tym bardziej że - jak przekonuje naukowiec - mięso komórkowe jest prawdziwym mięsem, które pochodzi z komórek zwierząt.

 

WIDEO: Testy nad mięsem z probówki w Polsce

 

 

Trudno powiedzieć, czy uda się otworzyć smak w stu procentach odpowiadający prawdziwemu mięsu. Naukowcy jednak uważają, że testy, które są obecne prowadzone, mogą dać odpowiedź jeszcze w tym roku. - Prawdopodobnie nie będzie można rozróżnić, które mięso pochodzi z probówki, a które jest "prawdziwym" mięsem odzwierzęcym - dodał Macherzyński.

Za kilka lat mięso z probówki trafi na rynek? 

- Powiedziałbym, że to kwestia lat, zanim mięso trafi na nasze półki sklepowe. Póki co jest w Singapurze. Pracują nad tym USA, Izrael. Pierwsza linia pilotażowych nuggetsów w 2025 roku - powiedział Marcin Tischner, specjalista ds. zrównoważonego rozwoju w sektorze spożywczym z ProVeg Polska. 

 

Problem może stanowić cena. Obecne naukowcy szacują, że za mięso komórkowe trzeba będzie zapłacić około 26 dolarów za kilogram, jednak - jak podkreślają - wszystko może się zmienić, gdy zostanie wprowadzone na rynek. 

 

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

kg/ sgo / Polsat News
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie