Sylwia Majcher: Połowa Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. Z tego powodu jedzenie się marnuje

Polska
Sylwia Majcher: Połowa Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. Z tego powodu jedzenie się marnuje
Polsat News
W święta marnuje się najwięcej żywności

- Ponad połowa konsumentów przyznaje, że kupuje za dużo. Aby ograniczyć marnowanie żywności, można się nią dzielić - przekazała blogerka kulinarna Sylwia Majcher. - W sklepie powinniśmy być jak saper. Należy uważać i czytać etykiety - dodała ekspertka, doradzając jak zachować się podczas zakupów.

- Z większą czujnością robimy zakupy przedświąteczne - przekazała w Polsat News Sylwia Majcher, blogerka i autorka książki "Gotuje, nie marnuje. Kuchnia zero waste po polsku". - Choć wciąż na święta szykujemy obfite posiłki - dodała.

 

- Z tego powodu sporo jedzenia później trafia do kosza. Dane mówią, że po świętach marnuje się 1/3 jedzenia więcej niż zazwyczaj - dodała.

 

- Ponad Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. A 16 proc. nie przerabia nawet wszystkiego, co zakupiła - przekazała blogerka, powołując się na dane aplikacji TooGoodToGo.

"Aby ograniczyć marnowanie żywności, można się dzielić"

Sylwia Majcher zauważyła, że inflacja trochę ograniczyła zakupy. - Wciąż jeszcze dostrzegam na targach pełne torby zakupów, a to przecież tylko dwa dni - stwierdziła.

 

- Aby ograniczyć marnowanie żywności, można się nią dzielić. To najlepszy sposób, aby wszystko zjeść - dodała blogerka. - Można poprosić rodzinę i znajomych o zabranie ze sobą pudełek, aby pozostające jedzenie rozdać - przekazała.

 

- Kolejną zasadą jest wystawianie posiłków na stół w mniejszych porcjach, aby jedzenie zachowało dłużej świeżość - powiedziała ekspertka. - Dlatego warto przygotować więcej miejsca w spiżarce. Sałatkę też lepiej wymieszać dopiero przed podaniem. Gdyż warzywa, które zostaną niezamieszane z majonezem można zamrozić - stwierdziła.

 

WIDEO: Sylwia Majcher: Połowa Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. Z tego powodu dużo jedzenia się marnuje

 

 

 

Blogerka wyjaśniła, że w święta najwięcej marnuje się właśnie sałatki jarzynowej oraz chleba. - Pieczywo można mrozić. To pomaga utrzymać jego świeżość i oszczędzić na przyszłych zakupach - dodała.

 

ZOBACZ: Reporterka Polsat News sprawdziła ceny przed świętami. Szokujące wzrosty

 

- W sklepie powinniśmy być jak saper. Należy uważać i czytać etykiety - przekazała ekspertka, doradzając jak zachować się podczas zakupów. - Najlepsza zasada mówi, że im krótszy skład, tym lepiej. A także im mniej przetworzone jedzenie, też tym lepiej dla nas. Jednak należy pamiętać, że nie wszystkie produkty z literą "E" są złe - powiedziała.

 

- Ważne jest także to, aby przechowywać produkty zgodnie z zaleceniami. Wiele jedzenia psuje się, bo było źle magazynowane - podsumowała.

 

mbl/ sgo / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie