Zupa, herbata i sosnowy miodek. Propozycje przepisów od Lasów Państwowych

Polska
Zupa, herbata i sosnowy miodek. Propozycje przepisów od Lasów Państwowych
Twitter/Lasy Państwowe

Pędy i igliwie sosen, świerków oraz jodeł można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Lasy Państwowe opublikował w mediach społecznościowych przepisy na zupę grzybową z igliwiem, leśną herbatę na badylach i sosonowy miodek.

Europejski Instytut Leśny szacunkowa wartość ze zbiorów darów lasu w Polsce to ponad 1 mld euro, czyli 4,68 mld zł. Według danych EFI co drugie gospodarstwo domowe w Polsce zbiera dary lasu, spośród nich 37,8 proc. grzyby, 36,6 proc. jagody a 15,9 proc. zioła. 

Przepisy na leśne dania

Lasy Państwowe przypominają, że zbierać można również pędy i igliwie sosen, świerka i jodły, a te stanowią aromatyczne dodatki do wielu dań i napojów. 

 

ZOBACZ: Praca wspinaczy arborystów. Lasy Państwowe pokazały zdjęcia

 

Leśnicy opublikowali kilka prostych przepisów na zupę grzybową z igliwiem, sosnowy miodek oraz herbatę na badylach.

 

 

Leśnicy przypominają jednak, że pędy i igliwie zbieramy ze złamanych wiatrem gałęzi. "Nie obłamujemy świeżych pędów, szczególnie tych szczytowych" - dodają.

 

CZYTAJ DALEJ: Bogactwo ukryte w lasach

 

pgo / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie