Zupa, herbata i sosnowy miodek. Propozycje przepisów od Lasów Państwowych
Pędy i igliwie sosen, świerków oraz jodeł można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Lasy Państwowe opublikował w mediach społecznościowych przepisy na zupę grzybową z igliwiem, leśną herbatę na badylach i sosonowy miodek.
Europejski Instytut Leśny szacunkowa wartość ze zbiorów darów lasu w Polsce to ponad 1 mld euro, czyli 4,68 mld zł. Według danych EFI co drugie gospodarstwo domowe w Polsce zbiera dary lasu, spośród nich 37,8 proc. grzyby, 36,6 proc. jagody a 15,9 proc. zioła.
Przepisy na leśne dania
Lasy Państwowe przypominają, że zbierać można również pędy i igliwie sosen, świerka i jodły, a te stanowią aromatyczne dodatki do wielu dań i napojów.
ZOBACZ: Praca wspinaczy arborystów. Lasy Państwowe pokazały zdjęcia
Leśnicy opublikowali kilka prostych przepisów na zupę grzybową z igliwiem, sosnowy miodek oraz herbatę na badylach.
Leśnicy przypominają jednak, że pędy i igliwie zbieramy ze złamanych wiatrem gałęzi. "Nie obłamujemy świeżych pędów, szczególnie tych szczytowych" - dodają.
CZYTAJ DALEJ: Bogactwo ukryte w lasach
Czytaj więcej