Włochy. Efekt zmian klimatycznych: coraz więcej upraw bananów i mango

Świat
Włochy. Efekt zmian klimatycznych: coraz więcej upraw bananów i mango
Zdj. ilustracyjne/Pixabay/Efraimstochter
We Włoszech uprawia się coraz więcej bananów, mango, awokado

We Włoszech uprawia się coraz więcej bananów, mango, awokado. To efekt zmian klimatycznych - podkreśla krajowy związek rolników. Jak odnotowuje, w wyniku stale rosnących temperatur w ciągu niespełna trzech lat uprawy owoców tropikalnych zwiększyły się dwukrotnie.

Rosną one między innymi na ponad tysiącu hektarów w Apulii, w Kalabrii i na Sycylii na południu kraju, a ich roczna konsumpcja wynosi 900 tysięcy ton.

 

ZOBACZ: Ziobro: wystąpię z wnioskiem o podjęcie uchwały dot. wycofania się Polski z pakietu klimatycznego UE

 

Prezes związku Coldiretti Ettore Prandini powiedział, że uprawy egzotycznych owoców, którymi zajmują się młodzi rolnicy, to przykład tego, jak włoskie gospodarstwa dostosowują się do zmian klimatycznych. W ich ofercie są też limonki i marakuje.

Coraz więcej awokado na Sycylii

Z Sycylii pochodzi także coraz więcej awokado. Z jednego z tamtejszych gospodarstw na rynek trafiło od 2020 roku 1400 ton tych owoców.

 

ZOBACZ: Mateusz Morawiecki: ponosimy ogromne koszty, by zmniejszyć presję cenową polityki klimatycznej UE

 

Banany oraz inne tropikalne owoce z wyspy są eksportowane do Francji, Szwajcarii i Belgii, a włoskie awokado wysyłane są samolotami nawet do Chin.

aml/ml/PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie