Izrael. Roślinne mięso wydrukowane w 3D pojawi się na europejskich rynkach

Świat
Izrael. Roślinne mięso wydrukowane w 3D pojawi się na europejskich rynkach
Wikimedia Commons/Tischbeinahe
Zdjęcie ilustracyjne

Izraelska firma Redefine Meat, współpracująca dotąd ze 150 restauracjami na lokalnym rynku, zwiększa wydajność swojej produkcji i wchodzi na rynek europejski. Alternatywne mięso wyprodukowane ze składników roślinnych i wydrukowane w technice 3D trafia z Izraela m.in. do luksusowych restauracji we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech - poinformowała we wtorek Agencja Reutera.

- Każda produkowana przez nas partia roślinnego mięsa jest pięć razy większa niż poprzednia - mówi dyrektor generalny Eszchar Ben-Szitrit, który cieszy się z uznania dla swoich produktów znanych szefów kuchni - Marco Pierre'a White'a, Rona Blaauwa czy Joachima Gernera.

 

ZOBACZ: Zerowy VAT na zdrową żywność? Projekt PSL trafił do Sejmu

 

Wyzwaniem dla producenta są duże kawałki alternatywnej wołowiny, przygotowanej z mieszanki białka sojowego i grochowego, ciecierzycy, buraków, drożdży odżywczych i tłuszczu kokosowego, której zadaniem jest zastąpienie oryginalnych steków bavette. Dotychczas wyroby Redefine Meat były używane jako kiełbaski i wsady do hamburgerów.`

Sposób produkcji mięsa to prawdziwy problem

- W ostatnich tygodniach w czasie szczytu COP26 światowi liderzy zobowiązali się do realizacji przełomowych celów, takich jak zaprzestanie wylesiania do 2030 roku. Proekologiczne plany wymagają znacznego ograniczenia globalnej konsumpcja mięsa. Nasza firma Redefine Meat skupia się na prawdziwym problemie - nie na mięsie jako takim, ale na sposobie jego produkcji. Mamy oryginalne rozwiązanie, które już dziś, a nie w 2030 roku, zachowują wszystkie kulinarne aspekty mięsa, pozwalając zarazem zrezygnować z hodowli bydła - tłumaczy Ben-Szitrit.

 

Izraelska firma, mająca konkurencję na świecie w postaci amerykańskich producentów Beyond Meat i Impossible Foods oraz hiszpańskiej marki Novameat, planuje budowę pięciu fabryk w Izraelu, Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji.

 

Wraz z rozwojem technologii, poprawą smaku i rozszerzeniem gamy alternatywnych mięsnych produktów wartość tego sektora może osiągnąć 140 mld dolarów do 2029 roku, co stanowi około 10 proc. całego światowego rynku mięsa - szacuje brytyjski dostawca usług finansowych Barclays.

an / PAP
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie