Trzecia polska restauracja z Gwiazdką Michelin

Polska
Trzecia polska restauracja z Gwiazdką Michelin
Facebook/ Bottiglieria 1881
Jedno z dań serwowanych przez restaurację Bottiglieria 1881

W piątek ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych Gwiazdką Michelin. Wśród nich znalazła się krakowska Bottiglieria 1881. To trzeci polski lokal z tym prestiżowym symbolem.

W najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin "Main Cities of Europe 2020" znalazł się ranking najlepszych restauracji. Do grona lokali dołączyła krakowska Bottiglieria 1881.

 

ZOBACZ: Atelier Amaro szósty raz z gwiazdką Michelin! Gratulacje!


To pierwsze takie odznaczenie wśród krakowskich restauracji. Do tej pory Gwiazdką Michelin uhonorowano również dwa warszawskie lokale - atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Utrzymały one swoje dotychczasowe wyróżnienia.

 

Miłość do wina


"Bottiglieria 1881 nie powstałaby gdyby nie pasja do wina. Pomysł na otwarcie winiarni dojrzewał w głowie założyciela - Roberta Gumulińskiego - przez wiele lat. (...) Bottiglieria 1881 miała swoje otwarcie w 2013 roku. W naszej ofercie znajduje się kilkaset win o zróżnicowanym smaku i aromacie - od tych klasycznych i prostych, po bardziej wyrafinowane. Opiekę nad nimi sprawują profesjonalni sommelierzy. Wino przechowujemy w specjalnych warunkach - w stałej temperaturze i odpowiednim poziomie wilgotności" - czytamy na stronie restauracji.

 

 

Dania niczym dzieła sztuki


Dania przygotowywane są na oczach gości.


"Kuchnia Bottiglieria 1881 to feeria smaków, niebanalne połączenia oraz różnorodność struktur. Nasi kucharze dbają o aspekt wizualny dań, dzięki czemu prezentują się one jak dzieła sztuki" - dowiadujemy się.

 

Restauracja mieści się w kamienicy z końca XIX wieku. Z tamtych czasów zachował się jedynie kształt budynku. Nowa aranżacja jest wynikiem pracy i unikalnej wizji architektów oraz rzemieślników.

Gwiazdki Michelin

Gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowa nagroda przyznawana za walory smakowe. Można otrzymać od 1 do 3 gwiazdek. Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy.

 

Pięć zasad mających znaczenie w trakcie oceny lokalu, to: anonimowość inspektorów, ich obiektywność, coroczne aktualizacje, staranna selekcja lokalu oraz stałość poziomu usług.

ac/ polsatnews.pl, onet.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie