Koniec z marnowaniem jedzenia. Więcej żywności trafi do potrzebujących

Polska

Niektórzy nazywają to najlepszą ustawą, która wyszła z polskiego Sejmu. Od środy duże sklepy mają obowiązkowo przekazywać produkty organizacjom pozarządowym. Chodzi o żywność, która wkrótce traci termin ważności. To efekt wejścia w życie ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności

Dzięki nowemu obowiązkowi nałożonemu na sklepy, według szacunkowych danych organizacji pozarządowych, przed zniszczeniem uda się uratować nawet 100 tysięcy ton pełnowartościowej żywności.

 

Najwięcej marnuje się żywności w gospodarstwach domowych. W ciągu roku Polak wyrzuca średnio aż 235 kilogramów różnych produktów spożywczych. Nawet takich - jak makarony czy kasze - które bez obaw można wykorzystać nawet po ich terminie ważności.

 

To czego kupiliśmy za dużo, a nie damy rady zjeść przed terminem ważności - jak np. nabiał czy warzywa - z chęcią odbiorą takie organizacje jak Bractwo Świętego Alberta w Lublinie przygotowujące codzienne posiłki dla blisko 200 osób.

 

Nowe prawo dotyczy na razie sklepów i hurtowni o powierzchni powyżej 250 m kw.

 

Nowe prawo wchodzi w życie od środy 18 września. Zgodnie z nim sklepy wielkopowierzchniowe i hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m kw. (przez pierwsze dwa lata obowiązywania nowych przepisów powyżej 400 m kw.) czerpiących co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży żywności, będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność.

Organizacje pozarządowe otrzymają produkty spełniające wymogi prawa żywnościowego, które mimo to zostałyby uznane za odpady ze względu na wady wyglądu samych środków spożywczych lub ich opakowań albo z powodu zbliżającego się upływu terminu przydatności do spożycia.

Z kolei 1 marca 2020 r. wejdą w życie przepisy dotyczące opłat. Sprzedawcy zapłacą 0,1 zł za kg zmarnowanych produktów. Za niespełnienie tego wymogu będą grozić kary od 500 zł do 10 tys. zł.

 

W UE marnuje się rocznie średnio 89 mln ton żywności rocznie - 179 kg na osobę. W Polsce według szacunków marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, czyli 235 kg na mieszkańca.

 

  

dk/prz/dc/ PAP, Polsat News

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze