Picie gorącej herbaty sprzyja rakowi. Badania trwały 10 lat
Trwające 10 lat badanie - obserwowano ponad 50 tys. osób - wskazuje, że picie gorących napojów zwiększa ryzyko nowotworu przełyku. Naukowcy zalecają więc odczekać, aż herbata czy kawa po zaparzeniu trochę wystygnie. U osób, które piły herbatę o temperaturze 60 st. lub wyższej notowano aż o 90 proc. więcej przypadków raka przełyku.
Naukowcy z Uniwersytetu Teherańskiego razem z kolegami z Wielkiej Brytanii, USA i Francji donoszą o niebezpieczeństwie związanym z pozornie niegroźnym i popularnym zwyczajem.
Badacze zwracają uwagę, że już wcześniejsze prace wskazywały na związek między ryzykiem raka przełyku a piciem gorącej herbaty. Jednak żadne wcześniejsze badanie nie sprawdziło tej relacji z uwzględnieniem zaplanowanych pomiarów temperatury napoju.
Autorzy nowej publikacji, która ukazała się na łamach pisma "International Journal of Cancer" uzupełnili ten brak.
Zagrożenie rakiem przełyku aż o 90 proc. wyższe
Na początku irańskiego badania populacyjnego Golestan Cohort Study z udziałem osób w wieku od 40 do 75 lat, zmierzyli temperaturę pitej przez uczestników herbaty i zanotowali inne, związane z napojem zwyczaje. Ponad 50 tys. uczestników projektu było obserwowanych średnio przez 10 lat.
W tym czasie pojawiło się 317 przypadków raka przełyku. Ryzyko zachorowania okazało się mieć związek z gorącą herbatą.
W porównaniu do osób wypijających mniej niż 700 ml napoju dziennie o temperaturze poniżej 60 st. C, zagrożenie uczestników pijących 700 ml lub więcej herbaty o temperaturze 60 st. lub wyższej było aż o 90 proc. wyższe.
"Radzimy poczekać, aż napój ostygnie"
- Wiele osób lubi pić herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jednakże, według naszego raportu, picie bardzo gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko rozwoju raka przełyku. Radzimy więc czekać przed wypiciem, aż gorący napój ostygnie - podkreśla główny autor badania dr Farhad Islami z American Cancer Society.
Komentarze