Kolejna partia jaj z Biedronki "zdrovo Rodzinkovo” z salmonellą na skorupkach

Polska
Kolejna partia jaj z Biedronki "zdrovo Rodzinkovo” z salmonellą na skorupkach
Pixabay.com/ jackmac34

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że w kolejnej próbce jaj "zdrovo Rodzinkovo” stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek. Zakwestionowana partia jest wycofywana z obrotu.

Chodzi o jaja "zdrovo Rodzinkovo" 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328 K2; kraj pochodzenia - Polska. Numer partii to data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej - 31-03 PWK93K2 A.

 

Producentem jaj są Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, a dystrybutorem Jeronimo Martins Polska SA, ul. Dolna 3, 00-773 Warszawa. Firma poinformowała, że kwestionowana partia produktu trafiła do centrum dystrybucyjnego w Lubartowie, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.

 

Ostrzeżenia GIS

 

GIS podkreśla, że z uwagi na zagrożenie dla zdrowia nie należy spożywać wyżej wymienionych jaj. Przypomina też, że bakterie obecne na skorupkach mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

 

W Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

 

Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek. Dlatego w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te bakterie należy pamiętać o kilku zasadach. Podczas zakupu jaj należy upewnić się, że skorupki jaj są czyste i nieuszkodzone. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

 

Zakład Epidemiologii NIZP-PZH podkreśla, że osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), powinny unikać potraw zawierających surowe jaja takich, jak: tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego czy kogel-mogel itp. Ręce po kontakcie z surowymi jajkami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie i powierzchnie mające z nimi kontakt - gorącą wodą z detergentami.

las/ PAP

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze