PN nieoficjalnie: w przyszłym tygodniu debata w PE ws. nielegalnego uboju w Polsce

Świat
PN nieoficjalnie: w przyszłym tygodniu debata w PE ws. nielegalnego uboju w Polsce
Polsat News

W przyszłym tygodniu podczas sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego ma odbyć się debata ws. nielegalnego uboju w Polsce - dowiedziała się nieoficjalnie korespondentka Polsat News w Brukseli Dorota Bawołek. Znane mają być wówczas pierwsze wyniki kontroli w polskich rzeźniach prowadzonej od poniedziałku przez inspektorów Komisji Europejskiej. Kontrola ma potrwać do piątku.

Według ustaleń korespondentki Polsat News, wniosek o debatę mają zgłosić sekretarze generalni grup politycznych PE, natomiast w czwartek wniosek ten ma zostać zatwierdzony przez Konferencję Przewodniczących Grup Politycznych,

 

Europosłowie wiedzą, że od poniedziałku są w Polsce inspektorzy KE, dlatego - jak dowiedziała się Dorota Bawołek - chcą, aby w czasie debaty Komisja Europejska przedstawiła swoje pierwsze ustalenia w tej sprawie.

 

 

Misja inspektorów KE potrwa do piątku. W ciagu kolejnych losowo mają odwiedzać różne zakłady w Polsce W ciągu miesiąca powinien być gotowy raport KE w tej sprawie - poinformowała w poniedziałek rzeczniczka KE Anca Paduraru.

 

Powodem kontroli jest nielegalny ubój chorych krów, pokazany kilka dni temu w reportażu. 

 

W ubiegłym tygodniu Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował, że rzeźnia z powiatu Ostrów Mazowiecka, w której dokonywano nielegalnego uboju, została zamknięta. Przekazał również, że mięso z takiego uboju trafiło do 10 krajów (Finlandii, Węgier, Estonii, Rumunii, Szwecji, Francji, Hiszpanii, Litwy, Portugalii, Słowacji) oraz do ponad 20 punktów w Polsce. Łącznie z nielegalnego uboju pochodziło ok. 9,5 tony mięsa, z czego 2,7 tony sprzedano za granicę.

 

Prawie 88 proc. wołowiny Polska eksportuje na zachód Europy i do Turcji. Jest drugim po Irlandii eksporterem tego mięsa w Europie.

 

Na Słowacji "mięsa mniej niż sądzono" 

 

Słowacki Instytut Zdrowia Publicznego (UVZ) poinformował we wtorek, że do kraju trafiło mniej niż sądzono mięsa pochodzącego z zakładów w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie prowadzono ubój chorych krów. Z 520 kg, o których mówiono w minionym tygodniu, 242 kg pochodziły ze Słowacji.

 

"Podczas kontroli stwierdziliśmy, że 242 kg mięsa, które zgłoszone zostało jako polskie, to bezpieczne dla zdrowia mięso pochodzące ze Słowacji" - cytuje szefa UVZ Jana Mikasa portal DennikN.

Kontrole pochodzenia mięsa w zakładach żywienia zbiorowego rozpoczęły się 29 stycznia. Dzień później służby weterynaryjne poinformowały, że sprowadzone z Polski mięso z chorych krów trafiło do handlu detalicznego, szkół i restauracji.

UVZ dostał informacje o 15 miejscach, do których miało trafić mięso z Polski. Chodziło o ok. 520 kg mięsa z krótkim okresem przydatności do spożycia. "4 lutego przeprowadziliśmy kontrole we wskazanych restauracjach i szkołach; w sześciu przypadkach dokumentacja wykazała, że chodzi o mięso pochodzące ze Słowacji" - powiedział Mikas.

 

Mięso w jednej ze szkolnych stołówek 

Kontrola UVZ wykazała, że polskie mięso trafiło do jednej ze szkolnych stołówek. "Konsumenci nie zgłosili żadnych problemów ze zdrowiem" - wskazał UVZ.

Media informują, że informacje o polskim mięsie mogącym pochodzić z chorych lub padłych zwierząt bezpośrednio dotknęły jedną z firm na wschodzie Słowacji, która miała odebrać około 100 kg mięsa z Ostrowi Mazowieckiej. Firma Cimbalak z Bardejowa twierdzi, że mięsa, którego jakość nie budziła wątpliwości, nie kupiła bezpośrednio w polskiej rzeźni, ale otrzymała je od dystrybutora, który miał wszystkie niezbędne certyfikaty i zezwolenia. Ponieważ tradycyjni odbiorcy polskiej wołowiny zaczęli odwoływać zamówienia, firma wysłała część pracowników na przymusowe urlopy, a 120 osób zwolniła.

31 stycznia premier Peter Pellegrini, w związku z informacjami o podejrzanym mięsie z Polski, które miało trafić m.in. do słowackich szkół, wezwał do kupowania mięsa pochodzącego wyłącznie od słowackich hodowców.

 

W zeszłym tygodniu telewizja TVN24 wyemitowała reportaż o nielegalnym uboju krów, który odbywał się w nocy bez nadzoru weterynaryjnego w rzeźni w powiecie Ostrów Mazowiecka. Po reportażu Główny Inspektorat Weterynarii cofnął zgodę na prowadzenie działalności rzeźni.

 

"Nie stwierdzono zagrożeń biologicznych"

 

Ministerstwo rolnictwa przekazało, że zabezpieczone mięso zostało przebadane. "Nie stwierdzono zagrożeń biologicznych. Jednak na zasadzie ostrożności całe mięso z ubojni jest wycofywane, gdyż prowadzono tam działania niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa" - podkreśliło MRiRW. Minister Jan Krzysztof Ardanowski oświadczył, że w tej sprawie nie może być pobłażania, bo chociaż był to przypadek incydentalny, psuje wizerunek polskiej żywności.

 

W piątek rzeczniczka KE Anca Paduraru poinformowała, że mięso z nielegalnego uboju krów w rzeźni w Polsce trafiło do 14 krajów Unii Europejskiej, w tym na Słowację.

msl/dro/ Polsat News

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze