Popularny na Podlasiu napój buza trafił na Listę Produktów Tradycyjnych

Polska
Popularny na Podlasiu napój buza trafił na Listę Produktów Tradycyjnych
Przemysław Wierzbowski/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Buza - popularny napój znany w Białymstoku od czasów I wojny światowej, który wytwarzany jest z kaszy jaglanej, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 66 produktów z regionu.

Buza - napój z kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru jest serwowany w jednej z białostockich restauracji, która ubiegała się właśnie o zarejestrowanie buzy na liście.

 

Jak mówił wcześniej dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku, historyk Andrzej Lechowski, buzę do Białegostoku sprowadzili przed I wojną światową Macedończycy. Wtedy też w mieście powstały buzny, czyli miejsca, gdzie serwowano napój; pierwszą otwarto w 1913 roku. Historyk mówił, że napój przyrządzano z rozgotowanej kaszy jaglanej, dodawano do niej cukier i drożdże, a gdy lekko sfermentował, był gotowy do serwowania. Lechowski powiedział, że białostoczanie "oszaleli" na punkcie buzy, była bardzo popularna w okresie międzywojennym; napój robił też furorę w warszawskich kawiarniach i cukierniach.

 

Ciekawostka w menu

 

Tradycję wytwarzania i serwowania buzy od kilkunastu lat podtrzymują właściciele restauracji, gdzie napój jest podawany. Jak powiedział jeden ze współwłaścicieli restauracji Krzysztof Dmochowski, buza to ciekawostka w menu lokalu; by jej skosztować specjalnie przychodzą turyści, ale też białostoczanie, którzy chcą przypomnieć sobie ten smak lub ci, którzy o buzie słyszeli od swoich dziadków.

 

Buza w lokalu przyrządzana jest według tradycyjnej receptury, serwowana jest, jak przed laty, z chałwą. Dmochowski powiedział, że to połączenie to "niesamowita" mieszanka smaków - lekko kwaskowego napoju ze słodyczą chałwy.

 

- Buza to historia naszego wielokulturowego miasta, miasta - tyglu kultur, ale też smaków. Uważaliśmy, że jest na tyle oryginalną i wartą podtrzymania tradycją, że wystąpiliśmy z wnioskiem o wpisanie ją na listę - dodał Dmochowski.

 

Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego, na liście jest m.in. hajnowski marcinek, cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".

 

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest 1772 produktów tradycyjnych.

 

PAP

mta/
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze

Przeczytaj koniecznie