"Inteligentna" guma do żucia. Przybiera gorzki smak, gdy wykryje bakterie
Niemieccy naukowcy wynaleźli gumę do żucia, która w przypadku odkrycia bakterii przybiera gorzki smak. To ważne zwłaszcza dla posiadaczy implantów, którzy w ten sposób dostaną ostrzeżenie o grożącej infekcji. Na razie nie wiadomo, kiedy "inteligentna" guma trafi do sprzedaży.
Do 5 proc. posiadaczy implantów ma do czynienia z komplikacjami w ciągu kilku pierwszych lat po ich wszczepieniu. Na styku implantu, dziąseł i kości tworzą się siedliska bakterii, których obecność nie jest wyczuwalna.
W przypadku naturalnego uzębienia stany zapalne w jamie ustnej łatwo odkryć, gdy pojawi się ból lub obrzęk. Jeśli jednak stan zapalny rozwija się w sposób niezauważony, może zniszczyć tkankę i kości, zanim pacjent się zorientuje. Zakończenia nerwów w okolicach implantu są z kolei całkowicie zniszczone, co uniemożliwia odkrycia ognisk zapalnych.
Specjalny rodzaj gumy do żucia pomagający w odkryciu siedlisku bakterii wynaleziony został przez zespół Lorenza Meinela z Wuerzburga we współpracy z naukowcami z Duesseldorfu, Berlina i Jeny.
"Wykrywa bakterie skuteczniej niż używane dotychczas testy"
"Inteligentna" guma zawiera substancję reagującą na enzymy rozkładające białka, które powstają przy stanach zapalnych w jamie ustnej. Gdy substancja wejdzie w reakcję z enzymami, w ustach pojawi się gorzki smak.
Naukowcy zapewniają, że guma wykrywa każdy rodzaj bakterii i to o wiele skuteczniej niż używane dotychczas testy, których wyniki analizowane są dopiero w laboratoriach.
dw.com
Czytaj więcej
Komentarze