Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny. "Najbardziej cenią młodą, a nasze już są przerośnięte"

Polska
Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny. "Najbardziej cenią młodą, a nasze już są przerośnięte"
Pixabay/DzidekLasek

Hodowcom owiec z Podhala nie uda się w tym roku sprzedać nawet połowy deklarowanych jagniąt na rynek włoski, gdzie jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Jak wyjaśnił prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy, hodowcy owiec deklarowali sprzedaż 16 tys. sztuk na rynek włoski, ale zagraniczni kontrahenci wezmą najwyżej 7 tys. sztuk.

Janczy zaznaczył, że w tym roku kalendarz ułożył się niekorzystnie dla hodowców, ponieważ Święta Wielkanocne przypadają stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już w styczniu. - Włosi najbardziej cenią młodą jagnięcinę, a nasze już są przerośnięte - mówił.

 

W stosunku do ubiegłego roku Włosi dają o złotówkę mniej za kilogram żywca. Za jagnięta pierwszej klasy płacą 9,06 zł, za drugą klasę 8,05 zł, a za trzecią 7,05. Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; drugiej klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg, zaś trzeciej - od 19 do 25 kg.

 

- W tej chwili nawet nikt nie pyta się o ceny, bo każdy chce po prostu sprzedać, żeby się pozbyć jagniąt. Są wsie, gdzie jest nawet 700 jagniąt na sprzedaż i nic nie zostało sprzedane - dodał prezes.

 

"Aktywiści doprowadzili do dużego opóźnienia"

 

Zdaniem hodowców owiec, do spadku zainteresowania naszą jagnięciną przyczynili się też obrońcy praw zwierząt, którzy przez cztery godziny blokowali tira z jagniętami na granicy w Chyżnem.

 

- Aktywiści doprowadzili do dużego opóźnienia transportu do ubojni. Policja powinna ich obciążyć kosztami, bo inspekcja weterynaryjna nie dopatrzyła się żadnych niezgodności - zaznaczył Janczy.

 

Podhale konkuruje z Rumunią

 

Główną konkurencją dla podhalańskich hodowców owiec są Rumunii, którzy hodują ponad 13 mln owiec i stamtąd Włosi kupują najwięcej jagniąt. W porównaniu, w Polsce pogłowie owiec wynosi ponad 200 tys.

 

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel. Włosi skupują jagnięta z Podhala od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec.

 

PAP

zdr/
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze

Przeczytaj koniecznie