Zmarł twórca Big Maca. Miał 98 lat
Michael "Jim" Delligatti w latach 50. prowadził na zasadzie franczyzy jedną z pierwszych restauracji z charakterystycznymi złotymi łukami. "Legendarna postać" - opisuje go McDonald’s. W 1967 r. wpadł na pomysł stworzenia kanapki z podwójną ilością wszystkiego - kawałków wołowiny, plastrów sałaty, pikli, sera, cebuli i sosu. Od prawie pół wieku Big Mac jest jednym z symboli popkultury.
Pomysł na innowacyjnego burgera zrodził się w restauracji w Uniontown w Pennsylvanii (USA).
Big Mac ma aż siedem składników, co wyróżniało go na tle ówczesnego menu fast fooda.
"Sekretny sos"
Tym, co wpłynęło na powstanie "legendy Big Maca" jest jednak słynny "sekretny sos". Receptura jest zachowywana w tajemnicy, choć wiadomo, że zawiera posolone żółtka jajek, musztardę, cebulę i czosnek.
W tym roku McDonald’s wystawił na aukcji buteleczkę takiego sosu, która osiągnęła zawrotną cenę ponad 60 tys. zł (12 tys. funtów).
Choć krytycy fast fooda twierdzą, że kanapka jest niezdrowa i zbyt kaloryczna, Big Mac cieszy się niezmienną popularnością i serwowany jest w ponad 100 krajach na całym świecie - w tym także w Polsce.
Ojciec Big Maca
Po stworzeniu kultowego burgera Delligatti stał się prawdopodobnie najsłynniejszym właścicielem restauracji. Prowadził aż 48 lokali działających na zasadzie franczyzy.
Today, we celebrate the 98 inspirational years of Big Mac inventor, Michael "Jim" Delligatti. Jim, we thank and will forever remember you. pic.twitter.com/wmEFrmazdn
— McDonald's (@McDonalds) 30 listopada 2016
Michael "Jim" Delligatti zmarł w poniedziałek w Pittsburgu. Poszczególne restauracje McDonald’sa zdecydowały o uczczeniu jego pamięci.
RIP James Delligatti, creator of the Big Mac. Thanks for all the delicious memories, Jim. pic.twitter.com/cxIGA0hbo6
— McDonald's Philly (@McDPhilly) 30 listopada 2016
BBC News
Czytaj więcej