22 tysiące jabłek w pociągach InterCity. Za darmo
11 listopada pasażerowie pociągów InterCity otrzymali w sumie 22 tysiące jabłek zapakowanych w okolicznościowe torebki. "To polska przekąska" - poinformował przewoźnik, który poczęstunek dla podróżnych przygotował we współpracy z sadownikami. Akcja miała na celu promowanie polskich produktów.
PKP Intercity przygotowało promocję polskich jabłek w swoich pociągach. "Daj się skusić jabłku!" - pod takim hasłem przewoźnik zorganizował jednodniową akcję wraz zsadownikami z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.
Jabłka rozdawała obsługa WARS pociągów Express InterCity Premium (EIP) i Express InterCity (EIC) wraz ze standardowym poczęstunkiem. Jabłko było opakowane, gotowe do jedzenia, a wraz z nim pasażerowie dostawali ulotkę informacyjną.
"Daj się skusić jabłku"
- PKP Intercity stara się włączać w działania mające na celu promowanie polskich produktów spożywczych. W tym roku, w ramach obchodów Dnia Niepodległości, wspieramy akcję polskich sadowników "Daj się skusić jabłku". Mamy nadzieję, że rozdawane owoce doskonale sprawdzą się jako przekąska w podróży - powiedział Cezary Nowak, rzecznik prasowy PKP Intercity.
- Namawiamy Polaków do jedzenia jabłek świeżych albo w formie przetworzonej – powiedział Waldemar Żółcik z Grupy Producentów Owoców Fruit Family - Jest to owoc bardzo wszechstronny, który można zjeść na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Wszystko zależy od inwencji kulinarnej - dodał Waldemar Żółcik.
Prof. dr hab. Augustyn Mika z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach poinformował, że około 15 milionów jabłoni w Polsce rodzi co roku 3,5 milionów ton jabłek, czyli prawie 100 kg tych owoców na mieszkańca. Jabłko średniej wielkości (100 g) zawiera zaledwie 60 kcal i jest źródłem potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Jedno lub dwa jabłka, zjadane codzienne, zapewniają prawidłowy poziom substancji mineralnych w organizmie. Jak wszystkie owoce, tak i jabłka zawierają witaminy: A, B, C, K, PP.
Szczególnie pożyteczną rolę odgrywają zawarte w jabłku pektyny, które osłaniają błonę żołądkowa i jelita przed drażniącymi substancjami: kawą, herbata, alkoholem, nikotyną, nadmiarem soli, szkodliwymi mikroorganizmami. Jabłka zawierają bardzo dużo potasu, a także sód, wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Polak nie przepada za jabłkami
Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Polacy spożywają jednak stosunkowo najmniej tych owoców w Europie. Roczne spożycie wynosi około 16 kg na osobę. Statystyczny Austriak rocznie zjada 28 kilogramów jabłek.
- Od momentu wprowadzenia rosyjskiego embarga przez Rosję, nasi producenci mają problemy ze zbytem jabłek - powiedział prof. Eberhard Makosz, polski sadownik, nauczyciel akademicki, profesor nauk rolniczych. - Gdyby każdy statystyczny Polak zjadał jedno jabłko dziennie, rocznie zjadalibyśmy wszystkie jabłka deserowe wyprodukowane w Polsce - powiedział prof. Makosz.
polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze