Klienci szukają prawdziwego chleba. Mają dość bułek z polepszaczem

Biznes
Klienci szukają prawdziwego chleba. Mają dość bułek z polepszaczem
Flickr/yashima/CC BY-SA 2.0
Klienci coraz częściej szukaja prawdziwego chleba na zakwasie.

Przeciętny Polak zjada rocznie około 50 kilogramów pieczywa. Piekarze twierdzą, że coraz więcej osób sięga po wypieki droższe i lepszej jakości. W sobotę w Poznaniu walory dobrego pieczywa zachwalane będą podczas 18. Święta Chleba.

Z roku na rok w kraju maleje liczba piekarni. Według prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisława Butki, w Polsce działa około 9,5 tys. takich zakładów.

 

Liczba piekarni maleje

 

- Otwierają się nowe, ale i tak liczba piekarni kurczy się o około 300 - 500 rocznie. Będzie ich jeszcze mniej, bo jemy mniej pieczywa. Przy obecnym spożyciu - piekarni wciąż jest zbyt dużo - powiedział Butka.

 

Zdaniem Butki, po latach wyraźnego spadku ilości spożywanego pieczywa w Polsce, obecnie sytuacja ustabilizowała się. Jak stwierdził, szacunki wskazują, że Polacy jedzą przeciętnie ok 47-49 kg pieczywa rocznie.

 

Dobry chleb zamiast "nadmuchanych" kajzerek

 

- Coraz więcej osób przekonuje się do droższego, dobrego pieczywa rzemieślniczego. Mamy i takich klientów, którzy kupują pieczywo po 20 zł za kilogram. Rośnie też wiedza na temat walorów pieczywa ciemnego - powiedział.

 

Zdaniem piekarzy, wciąż wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z różnicy pomiędzy tanimi produktami oferowanymi przez wiele sieci handlowych a dobrym pieczywem, wytwarzanym w piekarniach rzemieślniczych.

 

Piekarze chcą się odróżniać

 

- Od 10 lat walczymy o to, aby było rozróżnienie między chlebem i wyrobami chlebopodobnymi - powiedział Butka. Jak dodał, na razie starania te nie przyniosły rezultatu.

 

- Pewnym sukcesem jest wymóg umieszczania informacji przy produktach, które były najpierw zamrożone, później rozmrożone i podpieczone. Ale nie zawsze i nie wszędzie te informacje są umieszczane tak, aby klienci je widzieli - dodał Piotr Koperski z zarządu stowarzyszenia.

 

Piekarze skarżą się też na brak chętnych do nauki fachu. Ich zdaniem, młodzi ludzie i ich rodzice często przedkładają zdobycie wyższego wykształcenia nad naukę zawodu.

 

- Ostatnio sytuacja nam się nieco poprawiła, w Poznaniu mamy kilkunastu uczniów, którzy poznają zawód piekarza. To efekt prowadzonej w gimnazjach Poznania i powiatu poznańskiego promocji zawodów rzemieślniczych - powiedział Koperski.

 

Poznańskie Święto Chleba

 

Promocji pieczywa dobrej jakości, spożywania produktów zbożowych i popularyzacji zawodu piekarza służy organizowane w Poznaniu po raz 18. Święto Chleba. W tym roku odbędzie się ono 3 września. Zaplanowano występy artystyczne, prezentacje nowości piekarni z Poznania i regionu, będą też pokazy wypieku i degustacje.

 

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zrzesza około 200 piekarni rzemieślniczych z całego kraju. Organizatorem Święta Chleba, poza Stowarzyszeniem, jest też Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

 

PAP

hlk/
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze

Przeczytaj koniecznie