Prof. Januszewicz: obniżenie cen warzyw i owoców zmniejsza zapadalność na choroby serca
- Minimum połowa naszych posiłków powinna składać się z warzyw i owoców, jednak część ludzi po prostu na to nie stać - powiedział w Polsat News prof. Paweł Januszewicz, ekspert medyczny Fundacji Polsat. Dlatego wiele badań naukowych pokazuje, że ludzie ubożsi mają gorsze zdrowie.
Na ostatnim zjeździe American Heart Association Epidemiology and Lifestyle Meeting amerykańscy autorzy z Uniwersytetu Harvarda pokazali nowe dane. - Okazuje się, że zaledwie 10 proc. obniżka cen warzyw i owoców może spowodować niższą zapadalność na wszystkie choroby serca – poinformował prof. Januszewicz.
- Ta obniżka cen daje dodatkowy jeden posiłek warzywny w tygodniu. To wystarcza, by o pół miliona obniżyć zachorowalność na zawały serca - zauważył profesor.
Zależność ta działa również w drugą stronę. - Z badań naukowych wiadomo, że jeżeli na przesładzane napoje gazowane, batoniki czy chipsy podnosimy cenę o 10 proc., to spożycie ich spada o 10 procent – skomentował profesor. Takie rozwiązanie wprowadzono już na Węgrzech i w Danii.
Polsat News
Czytaj więcej
Komentarze