Druga restauracja w Polsce z gwiazdką Michelin
Warszawska restauracja "Senses" zdobyła prestiżową gwiazdkę Michelin. To druga polska restauracja z tym najważniejszym w branży gastronomicznej wyróżnieniem. W tegorocznej edycji "Czerwonego Przewodnika" Michelin znalazły się 52 polskie restauracje.
"»Senses« jest szczerym i emocjonalnym podejściem do jedzenia. Używając najlepszych produktów, tworzymy rzeczy innowacyjne i nowoczesne, a jednocześnie zadziwiająco znajome" - napisał o restauracji jej szef kuchni Andrea Camastra.
"Czerwony Przewodnik" Michelin opisuje hotele i restauracje, oceniając je w oparciu o rozbudowany system symboli. Najbardziej prestiżowa jest ocena w trójstopniowej skali gwiazdek, którą wprowadzono w 1930 roku. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – rewelacyjną kuchnię, wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.
#Senses in Warsaw gains One #MichelinStar to become the city’s 2nd starred restaurant alongside @Modest9Amaro pic.twitter.com/Zo6ve40bBb
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) marzec 9, 2016
Do tej pory gwiazdką Michelin mógł się poszczycić tylko jeden restaurator w Polsce. W 2013 roku otrzymał ją Wojciech Modest Amaro, szef kuchni "Atelier Amaro". Amaro jest także prowadzącym program "Hell’s Kitchen" i jurorem w programie "Top Chef" w telewizji Polsat.
W tegorocznej edycji "Czerwonego Przewodnika" znajdują się 52 polskie restauracje – 28 z Warszawy i 24 z Krakowa. W ubiegłym roku było ich 45.
Restauracja "Zazie" z Krakowa dodatkowo wyróżniona została symbolem "Bib Gourmand", który świadczy o korzystnym stosunku jakości do ceny. Ten tytuł posiadają także dwie warszawskie restauracje: "Brasserie Warszawska" oraz "Butchery and Wine".
Dziękujemy Wszystkim, którzy przyczynili się do naszego sukcesu. Dziś świętujemy :)
Opublikowany przez Senses Restaurant na 9 marca 2016
Czytaj więcej