Prowadził najlepszą restaurację świata. Popełnił samobójstwo
Benoît Violier, szwajcarski szef kuchni, który według rankingu francuskiego MSZ prowadził najlepszą restaurację świata Restaurant de l’Hotel de Ville w Crissier pod Lozanną, nie żyje. Restaurator, według śledczych, popełnił samobójstwo.
Biorący udział w śledztwie wysnuli taką teorię po zbadaniu obrażeń na ciele Violiera powstałych w wyniku wystrzałów ze strzelby.
Jego ciało znaleziono w niedzielę. W poniedziałek szef restauracji nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin miał pojawić się w Paryżu, aby wziąć udzial w uroczystości opublikowania nowego przewodnika Michelin na 2016 rok.
Śmierć Violiera wstrząsnęła innymi szefami trzygwiazdowych restauracji. "Ta planeta została osierocona przez tego niesamowitego szefa" - napisał Marc Veyrat, specjalista od kuchni molekularnej i właściciel dwóch trzygwiazdkowych restauracji we Francji.
La planète est orpheline de ce Chef d'exception, Benoît Violier. Je suis anéanti.
— Marc Veyrat (@marcveyrat) styczeń 31, 2016
"Niemożliwie smutne wiadomości dotyczące ekstremalnie utalentowanego szefa" - skomentował Pierre Gagnaire, który ma restauracje w Paryżu, Tokio, Dubaju, Moskwie, Berlinie i Londynie.
Mes pensées vont à la famille de Benoît Violier. Une bien triste nouvelle pour un chef extrêmement talentueux...
— Pierre Gagnaire (@PierreGagnaire) styczeń 31, 2016
Violier odnosił wiele sukcesów w swoim zawodzie. Prowadzona przez niego restauracja - nagrodzona trzema gwiazdkami Michelin - w grudniu została wybrana przez "La Liste" najlepszą restauracją świata. Zestawienie powstało z inicjatywy francuskiego ministerstwa spraw zagranicznych. Znalazł się w nim tysiąc lokali z 48 państw świata.
guardian.co.uk, independent.co.uk
Czytaj więcej