Włochy: kolejne wielkie oszustwo przy produkcji mozzarelli

Ponad 3 tony skrzepu mleka z zagranicy przeznaczonego do produkcji mozzarelli skonfiskowali włoscy karabinierzy w Apulii na południu kraju.
Specjalny oddział karabinierów ds. ochrony zdrowia znalazł w zakładzie serowarskim koło Bari przemysłowy skrzep mleka. Był przechowywany w bardzo złych warunkach sanitarnych i nieoznakowany. Pochodzi najprawdopodobniej z Niemiec lub Irlandii. Dzięki tej konfiskacie na rynek nie wprowadzono potencjalnie groźnych dla zdrowia produktów o wartości około 90 tysięcy euro.
Co czwarta mozarella we Włoszech jest podrobiona
Włoski rolniczy związek Coldiretti przypomniał, że co czwarta mozzarella sprzedawana we Włoszech nie jest zrobiona bezpośrednio z mleka, ale z jego przemysłowych zastępników, które są sprowadzane z zagranicy i nie mają wymaganych certyfikatów.
- W związku z eskalacją takich oszustw, nie ma czasu do stracenia i jeśli chce się ratować włoski przemysł rolno-spożywczy oraz zagwarantować przejrzystość i zdrowie konsumentom, należy umieszczać na wszystkich produktach nabiałowych obowiązkowe etykiety z informacją o tym, skąd pochodzi mleko - oświadczył prezes rolniczego związku Roberto Moncalvo.
PAP
Czytaj więcej