Kostka cukru może zdecydować o sukcesie w maratonie
Łyżeczka cukru dodana do bidonu maratończyka lub kolarza może zmniejszyć odczuwane przez nich zmęczenie i zdecydować o wygranej w zawodach - przekonują naukowcy z Uniwersytetu w Bath. Dzięki badaniom opracowali prostą receptę na utrzymanie optymalnej wydajności.
W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie American Journal of Physiology - Endocrinology & Metabolism, naukowcy ocenili wpływ wytrzymałościowego treningu na poziom glikogenu w wątrobie („magazyn węglowodanów” w organizmie) i znaleźli sposób na pokonanie odczuwalnego zmęczenia.
Sacharoza tak, glukoza nie
Badaniu poddano 14 rowerzystów długodystansowych, którym badacze oferowali różne napoje słodzone. Eksperyment wykazał, że napoje na bazie glukozy i sacharozy w podobnym stopniu zapobiegają utracie glikogenu z wątroby i zwiększają wytrzymałość na długotrwały wysiłek. Jednak tylko sacharoza sprawia, że odczuwalne zmęczenie jest mniejsze. Jak to możliwe?
Zarówno sacharoza - w formie kostki cukru, jak i glukoza - określana jako cukier prosty, są ważnymi dla organizmu węglowodanami. Różnią się tym, że każda cząsteczka sacharozy składa się z połączonych ze sobą cząsteczek glukozy i fruktozy. To właśnie to połączenie jest decydujące i wpływa na szybkość z jaką dana substancja jest absorbowana z jelita.
- Odkryliśmy, że sportowcy, którzy spożywali sacharozę, odczuwali mniejsze zmęczenie i większy komfort podczas wykonywania ćwiczeń w porównaniu do tych, którzy otrzymywali napoje z glukozą – komentuje szef zespołu badawczego dr Javier Gonzalez.
8 g cukru na 100 ml wody
Sugeruje on też, że sacharoza jest prawdopodobnie lepszym źródłem węglowodanów dla wyczynowców niż popularnie wykorzystywana w „energetykach” glukoza. – Napoje na bazie glukozy mogą powodować dyskomfort jelit, więc lepszym i bardziej efektywnym rozwiązaniem jest po prostu wypicie wody z cukrem – dodaje dr Gonzalez.
Tym, którzy chcą utrzymać optymalną wydajność podczas ćwiczeń trwających 2,5 godziny, naukowcy zalecają rozpuścić 8 g cukru na
każde 100 ml wody.
ajpendo.physiology.org, bath.ac.uk
Czytaj więcej
Komentarze