Najlepszy chleb dla seniorów. Wspiera trawienie i reguluje cukier

Ciekawostki
Najlepszy chleb dla seniorów. Wspiera trawienie i reguluje cukier
Pixabay
Jaki chleb jest najlepszym wyborem dla seniora?

Pieczywo umożliwia szybkie przyrządzenie prostych i smacznych posiłków. Jednak nie każdy jego rodzaj dobrze służy seniorowi. Postawienie na odpowiedni produkt ma realny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jedna odmiana chleba wyróżnia się jako wartościowy składnik codziennej diety.

Zobacz więcej

Z wiekiem ludzki organizm zaczyna inaczej reagować na serwowane posiłki. Ma też inne potrzeby dotyczące pozyskiwanych z jedzenia składników odżywczych. Specjaliści zalecają seniorom postawienie na zbilansowaną, różnorodną dietę, uwzględniająca potrzeby układu krążenia, przewodu pokarmowego i kości oraz mięśni. 

 

Najzdrowszy rodzaj chleba dla seniora. Doskonałe źródło błonnikaPixabay
Najzdrowszy rodzaj chleba dla seniora. Doskonałe źródło błonnika

NFZ rekomenduje między innymi warzywa i owoce, chude mięsa, orzechy i nasiona, a także tłuszcze roślinne. Jeśli zaś chodzi o produkty zbożowe, dobrze przysłużą się te pełnego przemiału.

Chleb razowy. Rewelacyjne źródło błonnika

Na tym tle wyróżnia się chleb razowy. Wielu uważa go za najkorzystniejszy dla osób starszych. Wypieka się go z mąki razowej - pszennej, żytniej lub mieszanej. Dzięki temu jest doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego niezbędny składnik zdrowej diety. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, że zalecana porcja tego elementu to 20-40 gramów na dobę.

 

Jak podkreślono, błonnik jest istotny dla zdrowia organizmu, bo:

  • redukuje poziom cukru i cholesterolu we krwi
  • reguluje pracę jelit
  • wspiera odpowiednie wypróżnienie, ogranicza wzdęcia i zaparcia
  • odpowiada za poprawę ciśnienia 
  • niweluje ryzyko chorób sercowych i nowotworów

ZOBACZ: To niewinne śniadanie może szkodzić jelitom. Badacze ostrzegają

 

W popularnym "razowcu" znajdują się także witaminy z grupy B, wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W bochenku nie brakuje również cennych mikroelementów. Pierwiastki takie jak żelazo, magnez czy cynk mają istotny wpływ na odporność, pracę mięśni, samopoczucie i koncentrację. 

 

Warto dodać, że szczególnie chleb razowy na zakwasie będzie dobrym wyborem. Zazwyczaj nie zawiera konserwantów i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Delikatne pieczywo też może być wartościowe

W piekarniach można nabyć też inne wyroby cenne dla zdrowia. Na przykład graham posiada mniej błonnika, ale starsze osoby mogą łatwiej go trawić. Łagodne dla układu pokarmowego będzie też pieczywo orkiszowe. To źródło witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy.

 

ZOBACZ: Przyspieszają starzenie mózgu u seniorów. Eksperci wskazali na pięć zagrożeń

 

Słusznym rozwiązaniem dla posiadaczy delikatnych żołądków może być ponadto chleb z mąki gryczanej. To kolejne źródło błonnika, a nie brak mu również białek i antyoksydantów.

Jasne pieczywo. Cenione za smak, ale czy dobre?

Osoby po sześćdziesiątce często preferują jasne pieczywo. Warto jednak pamiętać, że wypada ono gorzej w porównaniu z ciemnymi odmianami. Ze względu na produkcję z oczyszczonej mąki zawiera mniej błonnika i składników mineralnych. Nie sprzyja też utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, ma wysoki indeks glikemiczny. Jego kolejne wady to mniejsze uczucie sytości i niższa wartość energetyczna w dłuższej perspektywie. 

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie