Kiedyś hit PRL-u, dziś sprzymierzeniec urody. Wzmacnia skórę i wybornie smakuje

Hit sprzed lat wraca na polskie stoły. Chodzi o łatę wołową, która zrobiła prawdziwą furorę w latach PRL. Ten soczysty kawałek mięsa łączy smakowe doznania, rozsądną cenę i zdrowotne korzyści. Jest świetnym źródłem cennego dla pięknej skóry kolagenu. Dlatego wielu smakoszy chętnie wybierze się na nostalgiczną kulinarną podróż.
Skąd popularność łaty wołowej w czasach PRL-u? Swoją rolę odegrał niedobór towaru w sklepach. Mięso wołowe uchodziło za rarytas. Tymczasem element półtuszy pochodzący z dolnej części lędźwiowo-brzusznej, był tańszy i częściej dostępny.
ZOBACZ: Popularny napój może spowolnić starzenie. Wystarczą cztery porcje dziennie
Można było z niego przygotować smaczne dania, bez konieczności "polowania" na antrykot czy polędwicę. Dziś znów wraca do łask, nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze.
Dla skóry, stawów i odporności. Co kryje łata wołowa?
Łata wołowa wyróżnia się wysoką zawartością naturalnego kolagenu. To białko odpowiada m.in. za jędrność skóry, elastyczność stawów i wytrzymałość ścięgien. Z wiekiem jego produkcja w organizmie maleje, dlatego warto wspierać się odpowiednią dietą. Skuteczność kolagenu potwierdzają badania naukowe.
Specjaliści z tajwańskiego Uniwersytetu Medycznego w Tajpej, w publikacji zamieszczonej na łamach "Nutrients", wykazali, że suplementacja kolagenu (niezależnie od formy) poprawia kondycję skóry, zwiększa jej elastyczność i spłyca zmarszczki. Badanie objęło ponad 1700 osób.

To jednak nie wszystko. Kolagen wspomaga również regenerację stawów, wzmacnia kości i przyspiesza gojenie ran. Korzystają z niego m.in. osoby z osłabioną masą mięśniową lub w trakcie rekonwalescencji.
Ten rodzaj wołowiny zawiera również żelazo, witaminy z grupy B, witaminę D oraz magnez. Wspiera to regenerację tkanek, działanie układu nerwowego, odporność i produkcję czerwonych krwinek. To produkt szczególnie polecany osobom aktywnym fizycznie oraz seniorom.
Ile kosztuje łata wołowa i gdzie ją kupić?
Choć nie wszystkie supermarkety mają ją w ofercie, jest dostępna na targowiskach, w sklepach mięsnych i u rzeźników. Cena wynosi średnio ok. 40 zł za kilogram. Odpowiednio przyrządzona staje się miękka i soczysta. Jej smak doskonale podkreślają klasyczne przyprawy: cebula, czosnek, pieprz, liść laurowy czy musztarda.
ZOBACZ: Seniorzy powinni jeść tyle ryb tygodniowo. To gwarancja zdrowia
Łata świetnie sprawdza się w daniach długo duszonych np. gulaszach, potrawkach czy mięsie w sosie własnym. Może też pozytywnie zaskoczyć jako składnik zupy.
Czytaj więcej