Skutki picia soku z buraka. Co dzieje się z organizmem?

Ciekawostki
Skutki picia soku z buraka. Co dzieje się z organizmem?
iStock

Choć buraki od dawna obecne są w diecie wielu osób, dopiero w ostatnich latach ich sok zyskał uznanie w badaniach klinicznych. Okazuje się, że regularne spożywanie świeżego soku buraczanego może wpływać na wiele procesów zachodzących w organizmie.

Rosnąca liczba badań potwierdza, że włączenie buraka do diety może przynieść pozytywne efekty. Wpływa korzystnie na układ krążenia, wspiera pracę wątroby, łagodzi stany zapalne i poprawia trawienie. Warto sięgać po niego regularnie, najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Niepozorne warzywo o dużym potencjale

Jak wynika z opracowania autorstwa J. Kobus-Ciskowskiej i in., opublikowanego w kwartalniku Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, burak ćwikłowy (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) należy do najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Na krajowych polach rośnie ponad 50 jego odmian, a roczna produkcja wynosi około 240 tysięcy ton.

 

ZOBACZ: Popularny napój może spowolnić starzenie. Wystarczą cztery porcje dziennie

 

Buraki są niskokaloryczne (ok. 45 kcal/100 g), zawierają niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie dostarczają łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz wielu cennych składników odżywczych. Jak podkreśla Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej - stanowią naturalne źródło potasu, magnezu, folianów i antocyjanów.

Na co pomaga sok z buraka?

Oprócz składników mineralnych, buraki dostarczają również cennych związków bioaktywnych: betalain, flawonoidów i azotanów.  Szczególnie te ostatnie odgrywają kluczową rolę w obniżaniu ciśnienia tętniczego oraz poprawie wydolności fizycznej.

 

Co więcej, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym napój buraczany wspiera również odporność i może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.

 

ZOBACZ: Lekarze ostrzegają. Seniorzy z tą grupą krwi są bardziej narażeni na udar

 

Zawarty w buraku błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Ułatwia pracę jelit, sprzyja regularności wypróżnień i może przeciwdziałać zaparciom. Jednocześnie stwarza korzystne warunki dla rozwoju pożytecznej mikroflory jelitowej.

 

Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych, sok z buraka nie jest odpowiedni dla wszystkich. Ze względu na wysoką zawartość szczawianów, jego regularne spożywanie może być niewskazane u osób z kamicą nerkową, dną moczanową oraz niskim ciśnieniem krwi. Ostrożność powinny zachować także osoby zmagające się z cukrzycą - sok zawiera sporo cukrów prostych.

Co lepsze: sok czy cały burak?

Choć sok z buraka dostarcza skoncentrowaną porcję składników odżywczych, warto pamiętać, że spożywanie całego warzywa również niesie szereg korzyści. Surowy lub gotowany burak zawiera więcej błonnika niż przefiltrowany sok, dzięki czemu jeszcze skuteczniej wspiera pracę układu pokarmowego i dłużej zapewnia uczucie sytości. Z kolei sok (zwłaszcza pity na czczo) szybciej się wchłania i może lepiej działać na układ krążenia.

 

Nie ma potrzeby wybierania jednej formy. Włączenie do diety zarówno świeżego soku, jak i gotowanych lub pieczonych buraków to skuteczny sposób na maksymalne wykorzystanie ich potencjału zdrowotnego.

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie