Ten owoc spowalnia starzenie mięśni. Naukowcy zalecają osobom starszym

Naukowcy z University of the West of England przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, że regularne spożywanie winogron może wpływać na geny odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Pomaga to w utrzymaniu siły i masy mięśniowej, szczególnie u osób starszych. Jakie mechanizmy za tym stoją?
Każdego roku na świecie spożywa się około 30 milionów ton winogron, a ich prozdrowotne właściwości są szeroko badane. Owoce te kojarzone są głównie z korzystnym wpływem na serce, nerki, skórę i układ trawienny. Jednak najnowsze odkrycia sugerują, że mogą również przeciwdziałać utracie masy mięśniowej związanej z wiekiem.
Jak winogrona wpływają na mięśnie?
Badanie opublikowane w czasopiśmie Foods wykazało, że codzienne spożywanie winogron modyfikuje ekspresję genów w mięśniach, a efekt ten jest szczególnie widoczny u kobiet. U osób regularnie jedzących winogrona odnotowano zwiększoną aktywność genów odpowiedzialnych za utrzymanie masy mięśniowej oraz obniżenie ekspresji genów związanych z degradacją mięśni.

To odkrycie ma szczególne znaczenie, ponieważ od 10 do 16 proc. osób starszych cierpi na sarkopenię, czyli postępującą utratę masy i siły mięśniowej. Zdaniem naukowców winogrona mogą stanowić naturalne wsparcie w profilaktyce tego schorzenia, uzupełniając tradycyjne metody, takie jak dieta bogata w białko oraz regularna aktywność fizyczna.
Nutrigenomika. Przyszłość dietetyki
Badania nad winogronami przeprowadzono w oparciu o nutrigenomikę - naukę badającą wpływ składników diety na ekspresję genów, czyli proces "odczytywania" informacji zapisanych w DNA i wykorzystywania ich do syntezy białek. Winogrona, dzięki wysokiej zawartości fitochemikaliów, nie tylko dostarczają wartości odżywczych, ale również wpływają na organizm na poziomie genetycznym.
ZOBACZ: Co piąta osoba walczy z bezsennością. Ekspert zdradza kilka prostych trików na lepszy sen
Spożywanie dwóch porcji winogron dziennie wpływa na ekspresję genów odpowiadających za kondycję mięśni, a także redukuje różnice metaboliczne między płciami. Naukowcy zaobserwowali wzrost aktywności genów sprzyjających utrzymaniu beztłuszczowej masy ciała oraz spadek ekspresji tych związanych z osłabieniem struktury mięśni.
Badacze planują kolejne eksperymenty, by lepiej zrozumieć mechanizmy tych zmian i określić, jak szybko można zaobserwować efekty w organizmie. Jeśli dalsze badania potwierdzą te wyniki, winogrona mogą stać się istotnym elementem strategii przeciwdziałania starzeniu się mięśni, szczególnie u osób starszych. Ze względu na ich dostępność i bezpieczeństwo spożywania, regularne włączanie ich do diety może być prostym i skutecznym sposobem na utrzymanie dobrej kondycji fizycznej oraz spowolnienie procesów starzenia.
Czytaj więcej