Smakuje jak śliwka, wygląda jak pomidor, a jego działanie jest wręcz nieprawdopodobne
Choć na pierwszy rzut oka przypomina pomidora, a smakiem zbliża się do śliwki lub moreli, to owoc kaki, bo o nim mowa, od kilku lat coraz śmielej podbija polskie sklepy. Ten pochodzący z Azji owoc, znany również jako persymona lub hurma, jest nie tylko pyszny, ale i wyjątkowo wartościowy pod względem odżywczym.

- Kaki dostarcza witamin, minerałów i przeciwutleniaczy wspierających odporność, układ krążenia i pracę mózgu
- Owoc zawiera witaminy A, C i E, błonnik, potas, miedź i mangan regulujące cholesterol i wspierające skórę
- Niski indeks glikemiczny kaki czyni je bezpiecznym dla diabetyków a przy tym wspiera serce i wątrobę
- Polifenole i witaminy z grupy B w kaki poprawiają koncentrację, równowagę elektrolitową i emocjonalną
Zawiera bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą wspierać odporność, układ krążenia oraz pracę mózgu. Kaki to idealny symbol jesieni, dojrzewa wtedy, gdy inne owoce powoli znikają ze sklepowych półek, dostarczając organizmowi energii i cennych składników, których często brakuje w chłodniejszych miesiącach.
Bogactwo składników i naturalna tarcza dla organizmu
Kaki zawiera imponującą ilość witaminy A, C i E, a także błonnik, potas, miedź i mangan. Dzięki temu wspiera odporność, pomaga w walce z wolnymi rodnikami i reguluje poziom cholesterolu. Obecne w nich antyoksydanty, w tym beta-karoten i flawonoidy, wpływają korzystnie na kondycję skóry oraz układ krwionośny.
ZOBACZ: Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Regularne spożywanie kaki może również wspierać pracę serca i wątroby, a jego niski indeks glikemiczny (ok. 50) sprawia, że jest to owoc bezpieczny nawet dla osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi.
Naturalne wsparcie dla mózgu i dobrego nastroju
Nie bez powodu kaki nazywane jest "owocem dobrego samopoczucia". Zawarte w nim związki polifenolowe wspierają układ nerwowy i mogą poprawiać koncentrację. Obecność potasu i witamin z grupy B wpływa korzystnie na równowagę elektrolitową i stabilność emocjonalną, co ma szczególne znaczenie w czasie jesiennego spadku energii, związanej z mniejszą ilością promieni słonecznych.
W środowiskach naukowych coraz częściej pojawiają się głosy, że regularne spożywanie kaki może też wspomagać funkcje poznawcze i chronić komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym.
Jak wybrać i w jakiej formie jeść kaki?
Najlepsze owoce to te o intensywnie pomarańczowej barwie i lekko miękkiej skórce, co świadczy o pełnej dojrzałości, a także słodkim smaku. Niedojrzałe kaki mają charakterystyczną cierpkość spowodowaną obecnością garbników, dlatego warto pozostawić je na kilka dni w temperaturze pokojowej, do czasu aż zmiękną.
ZOBACZ: Dlaczego niektórzy seniorzy żyją ponad 100 lat? Przeprowadzono wyjątkowe badanie
Można je spożywać na surowo, w sałatkach, owsiankach, koktajlach czy deserach, a także piec lub suszyć. Kaki świetnie komponuje się z orzechami, miodem i cynamonem, stanowiąc zdrowy, naturalnie słodki dodatek do jesiennej diety.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni
Czytaj więcej