Lepszy humor po makaronie? Naukowcy nie mają wątpliwości

Ciekawostki
Lepszy humor po makaronie? Naukowcy nie mają wątpliwości
iStock
Czy makaron powoduje lepszy humor? Eksperci odpowiadają

Czy makaron rzeczywiście może poprawić nastrój - i to lepiej niż ulubiona piosenka? Włoscy naukowcy z uniwersytetu IULM w Mediolanie sprawdzi, jakie emocje towarzyszą człowiekowi w czasie jedzenia makaronu. Wyniki zaskakują, makaron aktywuje w mózgu stany zbliżone do szczęścia.

A wszystko to poprzez węglowodany, które pobudzają produkcję endorfin, a także witaminy z gruby B, wspierające serotoninę (neuroprzekaźnika związanego z regulacją nastroju i samopoczucia). Badania potwierdzają, że makaron to nie tylko posiłek, a klucz do dobrego samopoczucia.

Makaron jako emocjonalny wyzwalacz

W eksperymencie z udziałem 40 dorosłych Włochów (20 kobiet i 20 mężczyzn, w wieku 25-55 lat) wykorzystano zaawansowane metody monitorowania reakcji emocjonalnych, takich jak:

  • analiza mimiki
  • aktywności mózgu
  • zmiany tętna
  • potliwość

ZOBACZ: Ten makaron leży u ciebie w kuchni? Lepiej go natychmiast wyrzuć

 

Okazało się, że talerz makaronu wywoływał intensywniejsze reakcje niż ulubiona muzyka czy emocjonująca scena sportowa. Odczucia związane z jedzeniem spaghetti dorównywały tym, które pojawiają się podczas przywoływania szczęśliwych wspomnień.

 

Profesor Luca Piretta z Uniwersytetu Campus Bio-Medico w Rzymie wyjaśnia ten mechanizm: węglowodany zawarte w makaronie podczas trawienia rozkładają się w jelitach na cukry proste, podnosząc poziom glukozy we krwi. To z kolei sprzyja uwalnianiu tryptofanu do mózgu, a ten aminokwas jest niezbędny do produkcji serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie.

 

Dodatkowo obecność witamin z grupy B wspiera produkcję tego hormonu i relaksację mięśni. To połączenie sprawia, że jedzenie makaronu jest odbierane przez mózg jako coś przyjemnego.

Makaron jako "comfort food"

Sondaże wśród Włochów potwierdzają silne emocjonalne powiązania z makaronem: aż 41 proc. respondentów kojarzy go z rodziną, 21 proc. z pozytywnymi emocjami, a 10 proc. wskazuje, że daje im prawdziwą przyjemność. 

 

ZOBACZ: Gdzie wyrzucać fusy i torebki po herbacie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista

 

Profesor Francesco Pagnini z Uniwersytetu IULM podkreśla, że wspólne jedzenie makaronu buduje trwałe więzi emocjonalne i znacząco podnosi poziom szczęścia, w przeciwieństwie do innych węglowodanów, które można znaleźć, chociażby w pizzy czy chlebie.

 

Badania pokazują, że makaron najsilniej oddziałuje w towarzystwie - podczas rodzinnych obiadów czy spotkań z przyjaciółmi. W takich chwilach smakuje lepiej, sprzyja odprężeniu i pozwala skupić się na "tu i teraz". Autorzy eksperymentu podkreślają też, że jego wpływ nie kończy się na krótkotrwałej poprawie nastroju, lecz może budować trwałe poczucie dobrostanu psychicznego.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie