Wystarczy jedna szklanka dziennie. Seniorzy zyskują energię i lepsze ciśnienie

Regularne picie świeżo wyciskanych soków może wspierać krążenie, wzmacniać odporność i łagodzić dolegliwości trawienne, zwłaszcza u osób starszych. Choć brzmi banalnie, codzienna dawka naturalnego napoju może mieć realny wpływ na samopoczucie.
Należy wyraźnie zaznaczyć, że soki nie zastąpią profesjonalnej wizyty u specjalisty. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, to mogą być jedynie dodatkiem do diety. W przypadku przewlekłych chorób warto najpierw porozmawiać ze swoim lekarzem.
Sok z buraka i jabłka. Duet z potencjałem
Połączenie soku z buraka i jabłka to pyszny smakowy kompromis. Ten prosty napój może wspierać organizm na wielu poziomach: od układu krążenia, przez odporność, aż po trawienie. Wystarczy jedna szklanka dziennie przez kilka tygodni, aby zauważyć pierwsze efekty.
Badania przeprowadzone w Nutritional Interventions Laboratory przy Baker Heart & Diabetes Institute w Melbourne wykazały, że spożywanie soku z buraka może prowadzić do obniżenia ciśnienia skurczowego. Ustalono, że już po sześciu godzinach od wypicia porcji zaobserwowano spadek wartości ciśnienia o 4-5 mmHg.
ZOBACZ: Przełom w świecie nauki. Maleńki owad spowalnia proces starzenia
W końcu buraki to skarbnica witamin: A, C, E, B i minerałów: żelazo, magnez, cynk, potas. Zawierają również betalainy, antyoksydanty zwalczające stany zapalne i stres oksydacyjny. Nie można również pominąć obecne w burakach azotany. W organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Jest związek rozszerzający naczynia krwionośne, który wspiera prawidłowy przepływ krwi.
Z kolei jabłka dostarczają cennych polifenoli, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Związki te wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, spowalniają procesy starzenia i mogą działać ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo obecna w jabłkach witamina C wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Kto powinien zachować ostrożność?
Chociaż sok z buraka i jabłka może być cennym uzupełnieniem diety, nie każdemu służy jednakowo. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową, ponieważ buraki zawierają szczawiany, które mogą sprzyjać tworzeniu się złogów. W przypadku dny moczanowej lub zaburzeń gospodarki kwasem moczowym również zaleca się ograniczenie spożycia.
Ostrożność zalecana jest również w przypadku niektórych schorzeń trzustki i zespołu jelita drażliwego. Jabłka zawierają związki, które mogą nasilać objawy ze strony układu pokarmowego.
ZOBACZ: Tych trzech rzeczy używasz codziennie. Kryją najgroźniejsze bakterie
Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny unikać picia dużych ilości soku jabłkowego ze względu na naturalnie występujące cukry (IG wynosi 45). W ich przypadku lepszym wyborem może być rozcieńczony napój lub całkowita rezygnacja z jego spożycia.
Jak pić sok z buraka i jabłka?
Najlepsze efekty przynosi regularne spożywanie jednej szklanki dziennie (tylko w przypadku braku przeciwwskazań) np. w pierwszej połowie dnia, między posiłkami. Taka porcja wystarcza, aby wspierać krążenie, poprawiać trawienie i wpływać korzystnie na poziom energii. W przypadku osób wrażliwych na działanie kwasów owocowych - sok lepiej pić po lekkim posiłku.
ZOBACZ: Ten sygnał zwiastuje udar cieplny. Chwilę później zaczyna się walka z czasem
Najlepiej wybierać napój przygotowany samodzielnie lub z jak najprostszym składem, czyli bez dodatku cukru i konserwantów. Gotowy sok warto spożyć od razu po przygotowaniu lub maksymalnie w ciągu 24 godzin, przechowując go wcześniej w lodówce.
Czytaj więcej