Te ryby królują nad Bałtykiem, ale mogą szkodzić seniorom 

Ciekawostki
Te ryby królują nad Bałtykiem, ale mogą szkodzić seniorom 
Pixabay
Morze Bałtyckie. Te ryby mogą zaszkodzić seniorom

Ryby bałtyckie od lat cieszą się popularnością na polskich stołach. W końcu zawierają wysokiej jakości białko, witaminy D i B12 oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają pracę serca i mózgu. Jednak nie każda ryba z Bałtyku jest bezpieczna, zwłaszcza dla osób starszych.

Seniorzy, ze względu na zmiany w metabolizmie i choroby współistniejące, są bardziej podatni na działanie szkodliwych substancji, które mogą kumulować się w niektórych gatunkach ryb.

 

Jak wynika z danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz organizacji HELCOM (Komisji Ochrony Środowiska Morskiego Bałtyku), w bałtyckich wodach występują zanieczyszczenia, które przenikają do mięsa ryb - szczególnie tłustych i drapieżnych.

Te ryby mogą zaszkodzić senioromPixabay
Bałtyk. Te ryby mogą zaszkodzić seniorom

Dioksyny i PCB. Cichy wróg w tłuszczu ryb

Największe zagrożenie stanowią tzw. trwałe zanieczyszczenia organiczne, czyli dioksyny i PCB (polichlorowane bifenyle), które kumulują się w tłuszczu ryb. Ich poziom w niektórych bałtyckich gatunkach przekracza unijne normy.

 

Dotyczy to zwłaszcza dużych osobników: 

  • łososia
  • troci
  • śledzia
  • węgorza

ZOBACZ: Te psy to złoto. Najlepsze rasy dla seniorów, którzy chcą prawdziwego przyjaciela

 

EFSA w 2018 r. obniżyła dopuszczalną dawkę dioksyn z 14 do zaledwie 2pg/kg masy ciała. Oznacza to, że już jednak porcja tłustej ryby może przekroczyć bezpieczny poziom spożycia.  

Rtęć i kadm. Metale ciężkie, które kumulują się w organizmie 

Kolejnym zagrożeniem są metale ciężkie (zwłaszcza metylortęć), które odkładają się w organizmie i mogą negatywnie wpływać na układ nerwowy. Najwięcej rtęci zawierają ryby drapieżne, takie jak: 

  • szczupak
  • sandacz
  • łosoś bałtycki 

Analizy HELCOM wykazały, że choć średnie poziomy zanieczyszczeń w większości mieszczą się w normach, pojedyncze próbki jednak przekraczały dopuszczalne wartości. Dla seniorów, u których funkcjonowanie wątroby i nerek może być osłabione, to realne ryzyko.

 

Z kolei kadm, kolejny szkodliwy pierwiastek, występuje zwłaszcza w organach wewnętrznych ryb (np. w wątrobie) i w gatunkach takich jak minóg rzeczny. 

Ograniczenia i rekomendacje żywieniowe 

Zalecenia wielu krajów bałtyckich, w tym Finlandii, Szwecji i Polski są zbieżne: osoby starsze powinny ograniczyć spożywanie tłustych ryb bałtyckich do 1-2 porcji miesięcznie, zwracając uwagę na pochodzenie i wielkość ryby.

 

ZOBACZ: Nietypowe fale nad morzem. Ratownicy każą błyskawicznie wyjść z wody

 

Bezpieczniejszym wyborem są małe gatunki z krótkiego łańcucha pokarmowego, jak szprot czy młody śledź. Zawierają mniej zanieczyszczeń, a wciąż dostarczają korzystnych kwasów omega-3. Alternatywą mogą być także ryby hodowlane, oczywiście z certyfikowanych źródeł lub suplementy omega-3, o ile są przebadane i senior nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych do ich spożywania. 

 

W trosce o zdrowie warto świadomie dokonywać wyboru co do spożycia ryb. Nie trzeba rezygnować z nich całkowicie, ale lepiej wybierać te mniej obciążone zanieczyszczeniami. W przypadku gatunków tłustych i drapieżnych wskazany jest umiar. 

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie