Wystarczy pół tego owocu, aby zrzucić zbędne kilogramy. Samo zdrowie

Ciekawostki
Wystarczy pół tego owocu, aby zrzucić zbędne kilogramy. Samo zdrowie
Pexels
Wystarczy tego pół owocu, aby zrzucić zbędne kilogramy

Wiele osób poszukujących zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, wspierających odchudzanie, sięga po warzywa i owoce. Potrafią one zaskoczyć swoją skutecznością w walce z nadmiernymi kilogramami. Jeden z mniej popularnych cytrusów cieszy się uznaniem dietetyków, a jego dobroczynne działanie potwierdzają też naukowcy. Mowa o grejpfrucie.

Cytrusy od lat cieszą się w Polsce zasłużoną renomą. Nic dziwnego, są bogate w witaminy, antyoksydanty i minerały. Pomarańcze i mandarynki przyciągają słodkim smakiem, a cytryny i limonki nadają smaku wodzie, napojom i potrawom. Jeden z ich kuzynów bywa ignorowany. Grejpfrut, bo o nim mowa, ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak z wyraźną gorzką nutą. Cechuje się właściwościami wspomagającymi zdrowie i odchudzanie.

Grejpfrut na schudnięcie. Badania potwierdzają

Na korzystny wpływ grejpfruta na masę ciała wskazują m.in. wyniki badania przeprowadzone przez specjalistów z instytutu Scripps Clinic w USA. Uczestniczyło w nim 91 osób z otyłością, którym przez 12 tygodni podawano grejpfrut w różnych formach: połowę świeżego owocu, sok lub kapsułki z wyciągiem. Każda z form była przyjmowana trzy razy dziennie, przed posiłkiem.

 

ZOBACZ: Naukowcy potwierdzają. Prosty trik z poranną kawą może opóźnić Alzheimera 

 

Szczególny efekt zauważono wśród jedzących połówkę grejpfruta. Schudli oni średnio 1,6 kilograma. Sok i kapsułki pozwoliły zrzucić odpowiednio 1,5 i 1,1 kilograma. Co ważne dla zmagających się z cukrzycą, eksperyment pozwolił też na stwierdzenie, iż wśród grupy badawczej poprawiła się też wrażliwość na insulinę - ogłoszono w "Journal of Medicinal Food".

Wystarczy tego pół owocu, aby zrzucić zbędne kilogramyPexels
Wystarczy tego pół owocu, aby zrzucić zbędne kilogramy

Na pozytywne skutki konsumpcji wskazała też praca ekspertów z amerykańskiego Vanderbilt University School of Medicine. Blisko 85 osobom z otyłością (będącym na diecie redukcyjnej) również przez 12 tygodni serwowano kawałek świeżego grejpfruta lub sok. Odnotowano przeciętne zmniejszenie obwodu talii o 4,5 centymetra i redukcję tłuszczu w rejonie brzucha, bioder i ud - podkreślono w "Nutrition & Metabolism". Zauważony został również wzrost dobrego cholesterolu.

Źródło minerałów i witamin

To nie koniec zalet tego charakterystycznego przysmaku. Grejpfrut ma stosunkowo niewiele kalorii (ok. 50 kcal na 100 g), a przy tym dostarcza błonnik, który wspiera trawienie i pomaga dłużej zachować uczucie sytości. Zawarte w nim flawonoidy wykazują właściwości przeciwzapalne, co może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca.

 

ZOBACZ: Sok z superwarzywa, który obniża ciśnienie i wspomaga odchudzanie

 

Sam owoc jest także dobrym źródłem witamin C i A oraz przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i chronią organizm przed infekcjami. Dodatkową zaletą jest obecność potasu. Połówka grejpfruta dostarcza około 5 proc. zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka. To może pozytywnie wpływać na regulację ciśnienia krwi i kondycję serca.

 

Warto jednak pamiętać, że grejpfrut może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, substancje zawarte w tym owocu mogą zaburzać ich wchłanianie lub metabolizm. W przypadku przyjmowania stałej farmakoterapii wskazane jest skonsultowanie spożycia grejpfrutów z lekarzem.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie