Naukowcy potwierdzają. Prosty trik z poranną kawą może opóźnić Alzheimera

Nie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania wpływa zarówno na zdrowie krótkoterminowe, jak i długofalowe. Nawet drobne zmiany codziennych nawyków mogą przynieść znaczące korzyści. Dobrze obrazuje to przykład kawy. To jeden z ulubionych napojów Polaków, a jednak nie każdy wie, że jej smak można urozmaicić popularną przyprawą o dodatkowych właściwościach prozdrowotnych.
Kawa przyrządzana jest na wiele sposobów: z mlekiem, wodą czy w formie espresso. Rzadziej jednak sięga się po dodatek w postaci cynamonu. Tymczasem przyprawa ta, oprócz walorów smakowych, wykazuje potencjalne działanie wspierające funkcje poznawcze.
Cynamon, kawa a pamięć i demencja. Co pokazują badania?
W "Nutritional Neuroscience" opublikowano przegląd czterdziestu badań analizujących związek między spożywaniem cynamonu a kondycją umysłową człowieka. Wykazano, że zawarte w nim substancje mogą wspomagać pamięć i spowalniać procesy neurodegeneracyjne.
ZOBACZ: Popularny ryż może być niebezpieczny. Różnicy nie zauważysz po wyglądzie czy smaku
Cynamon wpływa na obniżenie poziomu beta-amyloidu i białek tau, czyli związków, które w nadmiarze odkładają się w mózgu osób z chorobą Alzheimera. Podobne wnioski przedstawili naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Na podstawie badań na gryzoniach ogłoszono w piśmie "PLOS One", że ekstrakt z cynamonu wspiera funkcje poznawcze i ogranicza powstawanie blaszek amyloidowych.

Takie ustalenia nie oznaczają, że cynamon jest lekiem na choroby neurodegeneracyjne. Może jednak stanowić element codziennej diety wspierającej pracę mózgu.
Dobra wiadomość dla osób dbających o linię: przyprawa wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz metabolizm. Może to sprzyjać redukcji masy ciała.
Kardamon i kurkuma. Cenne dodatki do kawy
Cynamon nie jest jedynym składnikiem, który może wzbogacić poranną kawę. Znany z kuchni Bliskiego Wschodu i Indii kardamon jest coraz częściej zalecany przez specjalistów - oczywiście z rozwagą. Najczęściej wskazuje się na jego właściwości wspierające układ pokarmowy. Łagodzi wzdęcia, pomaga w wydzielaniu enzymów trawiennych i redukuje mdłości.
ZOBACZ: Niewinny nawyk niszczy "po cichu" zdrowie. Wzrasta ryzyko chorób serca
Jest też świetnym przeciwutleniaczem, oddziałującym na pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Jeśli chodzi o funkcje poznawcze, kardamon może poprawiać pamięć i koncentrację.
Podobne właściwości wykazuje kurkuma, a dokładnie zawarta w niej kurkumina. Substancja ta wpływa na poziom neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój. To może być pomocne w łagodzeniu objawów depresji. Ponadto zmniejsza stany zapalne, co przekłada się na lepszą kondycję stawów i ulgę w przebiegu chorób reumatycznych.
Jak pić kawę z przyprawami?
W przypadku cynamonu wystarczy dodać szczyptę przyprawy bezpośrednio do filiżanki. Kurkumę można łączyć z pieprzem oraz mlekiem lub napojem roślinnym.
Kardamon (zarówno w formie zmielonej, jak i w ziarnach) sprawdzi się jako dodatek do kawy parzonej metodą po turecku.
Czytaj więcej