Naukowcy potwierdzają. Prosty trik z poranną kawą może opóźnić Alzheimera 

Ciekawostki
Naukowcy potwierdzają. Prosty trik z poranną kawą może opóźnić Alzheimera 
Pixabay
Te przyprawy wzbogacą poranną kawę. Cynamon pomoże również na demencję?

Nie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania wpływa zarówno na zdrowie krótkoterminowe, jak i długofalowe. Nawet drobne zmiany codziennych nawyków mogą przynieść znaczące korzyści. Dobrze obrazuje to przykład kawy. To jeden z ulubionych napojów Polaków, a jednak nie każdy wie, że jej smak można urozmaicić popularną przyprawą o dodatkowych właściwościach prozdrowotnych.

Kawa przyrządzana jest na wiele sposobów: z mlekiem, wodą czy w formie espresso. Rzadziej jednak sięga się po dodatek w postaci cynamonu. Tymczasem przyprawa ta, oprócz walorów smakowych, wykazuje potencjalne działanie wspierające funkcje poznawcze. 

Cynamon, kawa a pamięć i demencja. Co pokazują badania?

W "Nutritional Neuroscience" opublikowano przegląd czterdziestu badań analizujących związek między spożywaniem cynamonu a kondycją umysłową człowieka. Wykazano, że zawarte w nim substancje mogą wspomagać pamięć i spowalniać procesy neurodegeneracyjne.

 

ZOBACZ: Popularny ryż może być niebezpieczny. Różnicy nie zauważysz po wyglądzie czy smaku

 

Cynamon wpływa na obniżenie poziomu beta-amyloidu i białek tau, czyli związków, które w nadmiarze odkładają się w mózgu osób z chorobą Alzheimera. Podobne wnioski przedstawili naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Na podstawie badań na gryzoniach ogłoszono w piśmie "PLOS One", że ekstrakt z cynamonu wspiera funkcje poznawcze i ogranicza powstawanie blaszek amyloidowych.

 

Cynamon, kardamon, kurkuma. Te przyprawy wzbogacą kawęPixabay
Cynamon, kardamon, kurkuma. Te przyprawy wzbogacą kawę

Takie ustalenia nie oznaczają, że cynamon jest lekiem na choroby neurodegeneracyjne. Może jednak stanowić element codziennej diety wspierającej pracę mózgu.

 

Dobra wiadomość dla osób dbających o linię: przyprawa wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz metabolizm. Może to sprzyjać redukcji masy ciała. 

Kardamon i kurkuma. Cenne dodatki do kawy

Cynamon nie jest jedynym składnikiem, który może wzbogacić poranną kawę. Znany z kuchni Bliskiego Wschodu i Indii kardamon jest coraz częściej zalecany przez specjalistów - oczywiście z rozwagą. Najczęściej wskazuje się na jego właściwości wspierające układ pokarmowy. Łagodzi wzdęcia, pomaga w wydzielaniu enzymów trawiennych i redukuje mdłości.

 

ZOBACZ: Niewinny nawyk niszczy "po cichu" zdrowie. Wzrasta ryzyko chorób serca 

 

Jest też świetnym przeciwutleniaczem, oddziałującym na pracę serca, mózgu i układu odpornościowego. Jeśli chodzi o funkcje poznawcze, kardamon może poprawiać pamięć i koncentrację.  

 

Podobne właściwości wykazuje kurkuma, a dokładnie zawarta w niej kurkumina. Substancja ta wpływa na poziom neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój. To może być pomocne w łagodzeniu objawów depresji. Ponadto zmniejsza stany zapalne, co przekłada się na lepszą kondycję stawów i ulgę w przebiegu chorób reumatycznych.

Jak pić kawę z przyprawami?

W przypadku cynamonu wystarczy dodać szczyptę przyprawy bezpośrednio do filiżanki. Kurkumę można łączyć z pieprzem oraz mlekiem lub napojem roślinnym.

 

Kardamon (zarówno w formie zmielonej, jak i w ziarnach) sprawdzi się jako dodatek do kawy parzonej metodą po turecku.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie