Popularna przyprawa niszczy zdrowie. Naukowcy alarmują: ryzyko rośnie o 330 procent

Ciekawostki

Najnowsze badania wykazały niebezpieczny związek między wysokim spożyciem soli a rosnącym ryzykiem otyłości. Zwłaszcza ta brzuszna, związana z nadmiernym odkładaniem się tłuszczu wokół narządów wewnętrznych, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Zwiększa ona ryzyko chorób serca i innych schorzeń.

Dwa drewniane łyżki, jedna wypełniona białymi kryształkami soli, druga mieszanką kolorowego pieprzu na czarnym tle.
Pixabay
Ta przyprawa niszczy zdrowie

Wyniki tych analiz zostaną zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości 2025 w Maladze (Hiszpania, 11-14 maja). Wskazują one na nieoczekiwany wpływ soli na sylwetkę.

Związek między spożyciem sodu a otyłością

Badanie przeprowadzone przez Annikę Santalahti z Fińskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Helsinkach wykazuje, że wysokie spożycie sodu w diecie wiąże się z wyższym ryzykiem zarówno otyłości ogólnej, jak i brzusznej, szczególnie u kobiet. Sól, choć powszechnie traktowana jako zwykła przyprawa, jest jednym z głównych składników sprzyjających rozwojowi tych problemów.

 

ZOBACZ: Seniorze, wystarczy dwa razy dziennie. Ten domowy sok ratuje jelita

 

W analizie wykorzystano dane z Fińskiego Badania Zdrowia (FinHealth 2017), obejmującego 5014 dorosłych uczestników. Spożycie sodu oceniano zarówno na podstawie kwestionariusza żywieniowego, jak i pomiarów stężenia sodu w próbkach moczu. Wyniki porównano z indeksem masy ciała (BMI) i obwodem talii. To pozwoliło określić ryzyko rozwoju otyłości.

Niepokojące wyniki badań

Wyniki badania pokazują, że wysokie spożycie soli w diecie zwiększa ryzyko dużego przyrostu tkanki tłuszczowej. U kobiet, które spożywały największe ilości sodu, ryzyko wystąpienia otyłości ogólnej wzrosło o 330 proc., a otyłości brzusznej o 240 proc. - w porównaniu do kobiet spożywających najmniej soli.

 

U mężczyzn zaobserwowano podobną tendencję, jednak wyniki były statystycznie istotne tylko w przypadku poziomu sodu w moczu. Mężczyźni z najwyższym stężeniem sodu mieli 6 razy większe ryzyko otyłości ogólnej i 4,7 razy większe ryzyko otyłości brzusznej.

 

ZOBACZ: Dostępne od ręki i to za darmo. To bomba witamin, a seniorzy mogą na tym tylko zyskać

 

Nadmierne spożycie sodu może mieć także negatywny wpływ na inne aspekty zdrowia. Jednym z możliwych mechanizmów jest zaburzanie działania hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do nadmiernego apetytu. Wysokie spożycie soli może być także wskaźnikiem niskiej jakości diety, obfitującej w produkty wysoko przetworzone.

 

Eksperci zwracają uwagę na potrzebę dalszych badań nad wpływem sodu na mikrobiom jelitowy, przemianę materii i ogólny stan zdrowia. Lepsze poznanie tych zależności może ułatwić opracowanie skuteczniejszych metod profilaktyki.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie