Ekspert: produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat

Kultura
Ekspert: produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat
Pixabay/Master Tux

Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat, a nawet więcej - podkreśla wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina Marek Jarosz. Jak tłumaczył, musujące wino wprawia szybko w dobry nastrój dzięki zawartości dwutlenku węgla, który przyspiesza przedostawanie się alkoholu do krwi.

Enolog wskazał w rozmowie z PAP, że kiedyś szampan był wyznacznikiem prestiżu, był napojem bardzo drogim, był "winem królów". - Takie postrzeganie szampana sprawiło, że zaczęto go pić w uroczystych momentach, a żegnanie starego roku, witanie nowego, niewątpliwie do takich momentów należy - wyjaśnił wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina.

 

Szybko wprawia w dobry nastrój

 

Szampan - zwrócił uwagę znawca - ma dodatkową właściwość - wprawia w dobry nastrój. Dzieje się tak za sprawą zawartości dwutlenku węgla, który przyspiesza dostanie się alkoholu do krwi alkoholu i szybko daje efekt radosnego upojenia. - Nowy Rok chcemy witać weseli, więc rozpoczynamy go toastem szampana - wyjaśnił.

 

Marek Jarosz zauważył także, że w skali roku ok. 10 proc. win kupowanych przez Polaków to właśnie wina musujące, powszechnie nazywane w Polsce szampanami. Według niego sprzedaż szampana w Polsce rośnie, a i sama Polska zaczyna produkować metodą szampańską własne wina musujące.

 

"Nie jesteśmy zasobnym klientem"

 

Zwrócił uwagę, że większość rodaków kupuje wina musujące w okolicach sylwestra. - Niestety nie są to szampany najwyższej klasy, produkowane metodą szampańską, a wina sztucznie gazowane, nasycane dwutlenkiem węgla (…). Nie jesteśmy zasobnym klientem, a też chcemy mieć uciechę z tego wina z bąbelkami - powiedział.

 

Ekspert zwrócił też uwagę, że w porównaniu do wina tradycyjnego szampan ma bardzo krótką historię i szybko stał się celebrytą wśród win.

 

Wino wytwarzali już starożytni ponad 6 tys. lat temu. Produkcja szampana rozpoczęła się zaś w XVII w. w Szampanii, północno-wschodnim regionie Francji. W XIX w. wina musujące, na wzór tych w Szampanii, zaczęto produkować w Niemczech. Sławę zyskała wówczas wielka fabryka Friedricha Augusta Gremplera w Zielonej Górze.

 

"Szampan" - nazwa zastrzeżona

 

Choć nazwę "szampan" zastrzeżono tylko dla wina musującego z Szampanii, produkowanego według ściśle określonych reguł, to dziś w Polsce potocznie każde wino musujące określa się szampanem.

 

Technologia produkcji szampana - wskazał enolog - jest wyjątkowo skomplikowana: w winie bazowym w butelce za pomocą wtórnej fermentacji wytwarzany jest dwutlenek węgla.

 

- By otrzymać szampana jeszcze raz dodajemy drożdży i cukru. To dość długa i skomplikowana procedura  - opisywał winoznawca. Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat.

 

PAP

 

 

kan/

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze