Przy dość wysokich temperaturach należało się spodziewać pierwszych grzybów. Najobficiej wystąpiły na Warmii i Mazurach, ale - jak donoszą serwisy dla grzybiarzy - sporo grzybów pojawiło się również w innych regionach. Są już m.in. pierwsze borowiki. O wspaniałych zbiorach borowików donosił serwisowi nagrzyby.pl Wiesław Kamiński, który z żoną poszukiwał ich w Beskidzie Wyspowym.

 

Najliczniej jednak występującym obecnie grzybem jest pieprznik jadalny, znany bardziej jako kurka. Jeżeli wspomniane warunki pogodowe utrzymają się, zwiastuje to początek dobrego sezonu na zbieranie tego jednego z najsmaczniejszych i najpopularniejszych gatunków grzyba.

 

Ceniona za aromat, smak i chrupkość

 

Kurka ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowożółtej. W Polsce jest pospolita i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Ceniona ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Występuje od czerwca do listopada.

 

polsatnews.pl, nagrzyby.pl