Do wypieku najdłuższej pizzy świata wykorzystano wyłącznie lokalne produkty z regionu Kampania i skrupulatnie przestrzegano receptury, co w przypadku tak ogromnych ilości składników było wyjątkowo trudne.

 

Użyto między innymi dwóch ton mąki, tyle samo mozzarelli, 1600 kilogramów pomidorów na sos i 200 litrów oliwy.

 

 

Po oficjalnej prezentacji prawie 2-kilometrowej pizzy i zmierzeniu jej długości poczęstowano nią uczestników bicia rekordu. Duża część porcji trafiła też do stołówek dla ubogich.

 

To spektakularne wydarzenie zorganizowano w ramach prowadzonej we Włoszech i w wielu krajach świata kampanii na rzecz wpisania kunsztu neapolitańskich pizzaioli na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

 

Poprzedni rekord w kategorii najdłuższej pizzy na świecie padł podczas zeszłorocznej światowej wystawy Expo w Mediolanie. Wpisany wówczas do Księgi Rekordów Guinnessa wypiek miał 1595 metrów i 45 centymetrów.

 

PAP