Pizza, choć powszechnie kojarzona jest z kuchnią włoską, nie powstała na Półwyspie Apenińskim. Potrawę przygotowaną z cienkiego ciasta znali także starożytni Egipcjanie oraz Grecy. To właśnie ta druga nacja przekazała przepis starożytnym Rzymianom.

 

Krokiem milowym w rozwoju pizzy było sprowadzenie do Europy pomidorów. Według Włochów, pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku, kiedy Neapol odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Miejscowy piekarz, znany jako Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć pizzę z pomidorami, serem mozzarellą oraz bazylią. Te składniki reprezentowały narodowe barwy Włoch - czerwień, biel i zieleń. Potrawę na cześć królowej nazwano margherita i do dziś jest to najpopularniejsza - i najprostsza - wersja pizzy.

 

Międzynarodowy Dzień Pizzy to oczywiście przede wszystkim okazja do skosztowania słynnego włoskiego specjału. Na Twittera trafiają dzisiaj zdjęcia drożdżowych placków z najróżniejszymi składnikami z całego świata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

polsatnews.pl