Sprzedają 5 ton dyń dziennie. Najlepsze są pomarańczowe i z ogonem
Sezon na dynie trwa od września do listopada. Nie tylko w kuchni, bo nie chodzi tylko o dania z tego warzywa, ale także o dekoracje na Halloween. Zwyczaj wycinania dyni w przeddzień Wszystkich Świętych przywędrował do Polski ze Stanów Zjednoczonych i staje się coraz bardziej popularny. Kamera Polsat News sfilmowała wybieranie dyń w podwarszawskim Powsinie.
- Dynia musi być pomarańczowa i z ogonem. Mamy dużo odmian w Polsce, które dobrze się nadają do wycinania - powiedział Polsat News Krzysztof Chojnacki, właściciel Farmy Dyń w Powsinie. Dodał, że najlepsze są te okrągłe i spłaszczone.
- Wtedy czego nie wytniemy, będzie wyglądało zabawnie - stwierdził.
Halloweenowe dynie ważą od 8 do nawet 10 kilogramów. Jack-o'-lantern, czyli tradycyjną lampę na tę okazję, tworzy się wydrążając jej środek. Miąższ, który pozostaje zawsze warto wykorzystać w kuchni. Nadaje się do przyrządzenia zupy lub ciasta. Dynia jest zdrowa, dietetyczna, zawiera dużo błonnika i ma mało kalorii.
Rozrywka dla dzieci
W Stanach Zjednoczonych Halloween to potężna tradycja i ogromny biznes. Jak powiedział właściciel farmy, który kiedyś mieszkał na przedmieściach Nowego Jorku, tego dnia wszystkie domy są ozdobione dyniowymi lampami.
To dla Amerykanów święto, ale także rozrywka i zabawa dla dzieci.
Polsat News
Czytaj więcej
Komentarze