Bruksela nadal bez turystów. To efekt marcowych zamachów
Dwa miesiące po atakach terrorystycznych branża turystyczna w Brukseli liczy straty. Podróżnych jest mało, co boleśnie odczuwają właściciele hoteli i sklepów z pamiątkami. W ostatnim miesiącu zbankrutowało aż 29 restauracji. Lista niebezpiecznych dla turystów miejsc obejmuje nie tylko stolicę Belgii. I - co ważne dla planujących zagraniczne wakacje - cały czas się wydłuża.
Bruksela opustoszała po marcowych zamachach i choć jej ulic strzegą żołnierze, to gości wciąż brak. - Żyjemy dzięki turystom, wiec odczuwamy to dosyć boleśnie - powiedziała Justyna Sobolewska-Ziaeian, Polka mieszkająca w Brukseli. Od 20 lat jej mąż sprzedaje obrazy z panoramą brukselskiej starówki.
1/3 pokoi hotelowych w mieście wciąż pozostaje pusta, w kwietniu zbankrutowało 29 restauracji, na brak klientów narzekają sprzedawcy czekoladek i pamiątek. - Jest cicho, po ostatnich zamachach nawet bardzo cicho - przyznała Caroline, sprzedawca pamiątek.
Turcja, Tunezja i Egipt również na czarnej liście
Tak może być jeszcze długo - ostrzegają europejskie biura turystyczne, w których Bruksela trafiła na czarną liste. Listę, która coraz bardziej się wydłuża, bo ze względu na ryzyko zamachów turysci omijają rownież Turcję, Tunezję i Egipt, a z Grecji rezygnują ze względu na niechciane towarzystwo uchodźców.
- Ludzie biorą takie rzeczy pod uwagę, choć nie powinni, bo bardziej prawdopodobne jest, że zginą w wypadku samochodowym, niż w ataku terrorystycznym – powiedział Greet Cochez z agencji "Visit Brussels".
"Jedz za Brukselę"
"Zamiast modlić się, jedz za Brukselę" - przekonują restauratorzy obklejając swoje lokale naklejkami z napisem "Dumny z Brukseli" i zachęcając klientów, by po posiłku publikowali w internecie zdjęcia pustych talerzy. - Nie powinniśmy się niczego obawiać, do zamachu może dojść wszędzie i to nie powinno powstrzymywać nas przed korzystaniem w życia - przekonuje turystka z Kanady.
#EATforBRUSSELS pic.twitter.com/4e1znYzAy9
— Stieglitz19 (@Stieglitz19) 30 kwietnia 2016
Polsat News
Czytaj więcej