Seniorzy powinni to pić przed snem. Szklanka dziennie ratuje jelita i mózg

Z wiekiem organizm staje się bardziej podatny na zaburzenia trawienia, problemy z pamięcią i osłabienie odporności. Coraz częściej podkreśla się, że zdrowie zaczyna się w jelitach i nie jest to jedynie slogan. Jeden prosty nawyk może korzystnie wpłynąć na układ pokarmowy, funkcje mózgu i odporność.
Kefir to żywy organizm, pełen dobroczynnych bakterii, witamin, białka i minerałów. Szczególnie u osób starszych może stać się codziennym wsparciem dla zdrowia i lepszego samopoczucia.
Kefir a zdrowe jelita. Fundament odporności
Kefir zawiera żywe kultury bakterii wspierające florę jelitową. U seniorów mikrobiom jelitowy ubożeje, co zwiększa ryzyko zaparć, wzdęć czy nietolerancji pokarmowych. Regularne spożywanie tego rodzaju produktu:
- poprawia trawienie
- pomaga odbudować korzystne bakterie w jelitach
- wzmacnia barierę ochronną przewodu pokarmowego
To z kolei przekłada się na lepsze wchłanianie składników odżywczych i mniejsze ryzyko stanów zapalnych.
ZOBACZ: Skutki picia soków z kiszonek. Jak wpływają na zdrowie seniora?
Ten naturalny probiotyk dostarcza witamin z grupy B, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Witaminy B1, B2 i B12 wspierają koncentrację, pamięć oraz ogólną sprawność umysłową. Jelita w dobrej kondycji wspomagają produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina, co wpływa korzystnie na nastrój i zdolność logicznego myślenia. Szklanka kefiru na noc może zatem działać jak naturalne wsparcie dla mózgu.
Układ odpornościowy w dobrej formie
Kefir to także źródło cynku, wapnia i witaminy D. Są to składniki niezbędne do prawidłowego działania układu immunologicznego. U seniorów, których odporność jest naturalnie osłabiona, regularne spożywanie napoju fermentowanego może zmniejszyć podatność na infekcje sezonowe. Obecne w nim probiotyki pobudzają komórki odpornościowe do działania oraz pomagają ograniczyć nadreaktywność układu immunologicznego.

Nie ma jednej, uniwersalnej ilości kefiru, która będzie pasować każdej osobie, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Jednak większość ekspertów zgadza się, że rozsądna ilość to około ćwierć do pół litra kefiru dziennie. W ten sposób jednocześnie wspiera się zdrowe jelita i nie obciąża organizmu.
ZOBACZ: Nowe odkrycie. Trzy porcje tych owoców dziennie mogą spowolnić starzenie się organizmu
Badanie pilotażowe (swoisty test przed głównym badaniem) opublikowane w The Turkish Journal of Gastroenterology, potwierdziło, że regularne spożywanie pół litra kefiru dziennie przez cztery tygodnie poprawiło rytm wypróżnień wśród osób z problemami trawiennymi.
Analizy opublikowane w 2020 r. w National Library of Medicine wykazały, że regularne picie kefiru przez osoby z chorobą Alzheimera poprawia pamięć i zmniejsza stany zapalne. Po 90 dniach spożycia zaobserwowano wzrost wyników testów poznawczych o 28 proc oraz spadek markerów zapalnych.
Czytaj więcej