Czereśnia z niespodzianką. Czy zjedzenie robaka szkodzi zdrowiu?

Ciekawostki
Czereśnia z niespodzianką. Czy zjedzenie robaka szkodzi zdrowiu?
Pexels
Czereśnia z niespodzianką. Czy zjedzenie robaka szkodzi?

Soczysty smak i słodycz czereśni przyciągają wielu smakoszy. Jednak czasami w tych pysznych owocach kryje się niezbyt przyjemna niespodzianka w postaci małego, białego robaka. Dla niektórych to tylko drobna niedogodność, dla innych powód do niepokoju. 

Zobacz więcej

Mięsna wkładka, którą można czasami znaleźć w czereśniach, to larwa nasionnicy trześniówki, muchówki z rodziny Tephritidae. Samice tego owada składają jaja w dojrzewających owocach, a wylęgające się larwy żywią się miąższem czereśni. Proces ten jest naturalny i często występuje w owocach niepoddanych intensywnym opryskom chemicznym.

Czy zjedzenie robaka z czereśni jest niebezpieczne dla zdrowia?

Z punktu widzenia zdrowotnego, zjedzenie larwy nasionnicy trześniówki nie stanowi zagrożenia. Larwy na szczęście nie są toksyczne ani nie przenoszą żadnych chorób. Jednak dla wielu osób sama myśl o spożyciu takiego owocu z niespodzianką może być odrzucająca.

 

ZOBACZ: Taką dietę warto mieć po czterdziestce, by długo cieszyć się zdrowiem. Spowalnia starzenie

 

Osoby cierpiące na alergie (szczególnie na owoce morza lub roztocza kurzu domowego - ze względu na możliwe reakcje krzyżowe) oraz mające wrażliwy układ pokarmowy powinny zachować ostrożność. U części z nich mogą wystąpić łagodne dolegliwości, takie jak:

  • wzdęcia
  • mdłości
  • sporadyczne problemy jelitowe (np. biegunka)

Szczególną czujność powinny zachować osoby z obniżoną odpornością, których organizm może silniej zareagować na białko pochodzenia owadziego. Choć poważniejsze konsekwencje należą do rzadkości, ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych objawów istnieje.

Jak pozbyć się niechcianych gości z czereśni?

Aby mieć pewność, że w czereśniach nie pozostały żadne larwy, warto zastosować domowy sposób znany z praktyki ogrodniczej. Owoce należy zanurzyć w misce z zimną wodą na min. 30 minut (maksymalnie do godziny), najlepiej z dodatkiem soli (ok. 1 łyżka na litr wody). Obniżony poziom tlenu i zmiana środowiska sprawiają, że larwy znajdujące się w miąższu wypływają na powierzchnię.

 

ZOBACZ: Tyle jajek można zjeść w ciągu dnia. Seniorzy powinni mieć się na baczności

 

Po tym czasie należy je odcedzić i bardzo dokładnie przepłukać owoce pod bieżącą wodą. Taka kąpiel skutecznie usuwa żywe larwy, ale nie pozbędzie się ich pozostałości ani ewentualnych odchodów. Dlatego warto połączyć ten sposób z dokładnymi oględzinami każdego owocu przed spożyciem. Dodatkowo zaleca się wybieranie czereśni z upraw, w których stosowane są biologiczne środki ochrony roślin, co ogranicza ryzyko obecności szkodników.

 

Warto zwrócić uwagę na oznaki wskazujące na obecność larw:

  • małe dziurki w skórce owocu
  • niejednolity kolor miąższu
  • obecność czarnych punktów lub białych plamek
red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie