Taką dietę warto mieć po czterdziestce, by długo cieszyć się zdrowiem. Spowalnia starzenie

Ciekawostki
Taką dietę warto mieć po czterdziestce, by długo cieszyć się zdrowiem. Spowalnia starzenie
Pixabay
Dieta. Te składniki są kluczowe dla zdrowia

Po przekroczeniu czterdziestego roku życia organizm zaczyna inaczej reagować na codzienne nawyki. Coraz częściej mówi się o "długowieczności w zdrowiu", czyli starzeniu się bez poważnych chorób przewlekłych, przy zachowaniu sprawności fizycznej oraz dobrej kondycji psychicznej. Istotnym czynnikiem wspierającym ten proces okazuje się dieta, jednak nie każda.

Zobacz więcej

Naukowcy z Jean Mayer USDA Centrum Badawczego Żywienia Człowieka i Procesu Starzenia się oraz Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizowali dane zbierane przez ponad 30 lat, by znaleźć odpowiedź na pytanie: jakie składniki diety w średnim wieku sprzyjają zdrowiu w późniejszych latach?

 

ZOBACZ: Tyle jajek można zjeść w ciągu dnia. Seniorzy powinni mieć się na baczności

 

Odpowiedź jest jednoznaczna - dieta bogata w błonnik i węglowodany wysokiej jakości może znacząco wspierać zdrowe starzenie się organizmu. 

Zdrowa żywność. Jakość węglowodanów ma znaczenie 

W ramach Nurses' Health Study, jednego z największych i najdłużej trwających badań dotyczących zdrowia kobiet, analizowano nawyki żywieniowe ponad 46 tys. uczestniczek przez ponad trzy dekady. Kobiety te, mając od 70 do 93 lat w 2016 r., regularnie, co cztery lata, wypełniały szczegółowe kwestionariusze żywieniowe. Na ich podstawie oceniano m.in.: 

  • spożycie różnych typów węglowodanów - ogółem, rafinowanych (czyli przetworzonych) oraz tzw. wysokiej jakości (pochodzących z produktów nierafinowanych)
  • zawartość błonnika
  • indeks glikemiczny
  • ładunek glikemiczny diety

Analiza wykazała, że kobiety spożywające większe ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów pochodzących z pełnoziarnistych zbóż, owoców, warzyw i roślin strączkowych miały od 6 do nawet 37 proc. wyższe szanse na zdrowe starzenie się. Oznacza to brak poważnych chorób przewlekłych (takich jak choroby serca, nowotwory czy cukrzyca typu 2), sprawność fizyczną i intelektualną oraz dobre samopoczucie psychiczne.

 

ZOBACZ: Ten błąd przy szczotkowaniu zębów może osłabiać serce

 

Wyniki te potwierdzają wcześniejsze obserwacje sugerujące, że nie ilość kalorii czy tłuszczów, lecz jakość węglowodanów odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia metabolicznego i sprawności organizmu w starszym wieku. 

Błonnik. Cichy bohater codziennej diety 

Wyniki opublikowane w czasopiśmie JAMA Network Open sugerują również, że spożywanie odpowiednich ilości błonnika w średnik wieku wpływa korzystnie na zdrowie psychiczne i fizyczne dekady później. Błonnik pokarmowy wspiera nie tylko układ trawienny, ale także obniża poziom cholesterolu.

 

Pomaga także regulować poziom cukru we krwi i sprzyja prawidłowej pracy mózgu. Jego najlepszymi źródłami są rośliny strączkowe, owoce (np. truskawki czy jabłka), warzywa oraz produkty pełnoziarniste.

Uwaga na rafinowane węglowodany i nadmiar skrobi 

W przeciwieństwie do zdrowych źródeł węglowodanów, dieta bogata w produkty wysoko przetworzone np. słodycze, słodzone napoje, a także niektóre warzywa skrobiowe (np. ziemniaki), wiązała się z niższym prawdopodobieństwem zachowania dobrej kondycji w późniejszych latach.

 

ZOBACZ: Wielu ludzi budzi się tak każdego ranka. Eksperci ostrzegają przed wpływem na mózg

 

Ryzyko to było wyższe o około 13 proc. w porównaniu do osób stosujących bardziej zrównoważony sposób żywienia. Pokazuje to, że nawet przy umiarkowanej kaloryczności niekorzystny skład diety może negatywnie wpływać na zdrowie.

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie