Zanim wrzucisz do koszyka, koniecznie sprawdź. Świadczy o świeżości pomidora

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w jadłospisach Polek i Polaków. Cenione są za smak i zdrowotne właściwości, a do tego są dostępne w sklepach przez cały rok. Warto jednak przed zakupem upewnić się, że wybrany egzemplarz jest w dobrym stanie. Jak to zrobić?
Gałązkowe, malinowe czy koktajlowe - wybór jest szeroki i każdy znajdzie coś dla siebie. Żeby mieć jednak pewność, że pomidor jest stanie nadającym się do spożycia, warto mu się przyjrzeć. Pewna cecha może rzucać się w oczy od razu. Chodzi mianowicie o szypułkę.
Z szypułką czy bez? Takich pomidorów lepiej nie wybierać
Pomidor bez ogonka albo łodygi to częsty widok na sklepowych półkach. Wybór takich egzemplarzy nie zawsze jest trafną decyzją. Zwykle bowiem stan ten wiąże się z ich odczuwalnie długim przetrzymywaniem lub transportem, co niekoniecznie przekłada się na świeżość.
ZOBACZ: To warzywo może wspomóc pracę mózgu. Seniorzy nie powinni go pomijać
Są też i tacy, którzy sami odrywają szypułkę. Traktowana jest ona jako zbędny element. O tym, że to zły pomysł, pisze portal Interia. Jak czytamy, ta część rośliny chroni okaz przed dostępem niepożądanych drobnoustrojów. Ponadto utrzymuje ona wilgoć. Stanowi również wskaźnik czasu obecności warzywa w sklepowym asortymencie. Powinna być zielona, nie mieć śladów pleśni czy brązowienia.
Istnieją ponadto inne cechy wskazujące na świeżość:
- Należy zakupić towar o jednolitej barwie, najlepiej intensywnej
- Złym zwiastunem są pęknięcia lub ciemne plamy, bo skórka powinna być gładka
- Zbyt miękkie egzemplarze są gorszej jakości. W lepszym stanie są z kolei te, które mają charakterystyczny słodkawy zapach
Wybierz dobrego pomidora. Organizm Ci podziękuje
Na pomidory warto stawiać, bo stanowią bardzo cenne źródło minerałów i witamin. Są bogate w witaminy A, C, K oraz potas, wspierają zdrowie serca, wzmacniają odporność i poprawiają stan skóry. Zawierają również likopen. To silny przeciwutleniacz, który zapobiega uszkodzeniom komórek, a w ten sposób ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwór lub wystąpienia dolegliwości sercowo-naczyniowych.
Nie jest ponadto kaloryczny, w 100 g zawartych jest jedynie około 20 kcal.

To nie koniec korzyści. Jak podkreślają badacze z Uniwersytetu w Portsmouth w obszernej analizie zamieszczonej w czasopiśmie "Biology", dieta bogata w pomidory owocuje krótszym czasem regeneracji po wysiłku i lepszą kondycją układu odpornościowego. Antyoksydanty wpływają na redukcję zagrożenia wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i Parkinson. To też dobry posiłek dla cukrzyków, reguluje bowiem poziom glukozy.
ZOBACZ: Popularna przyprawa powoduje depresję. Szkodzi również sercu
Warto także pamiętać, jak przechowywać ten przysmak. Niewskazane jest trzymanie pomidora w lodówce, ponieważ niskie temperatury mogą niszczyć jego strukturę, aromat i smak. Rośliny te lepiej odnajdą się w temperaturze pokojowej. Należy jednak wystrzegać się dużej ilości światła słonecznego. To bowiem może przełożyć się na szybsze psucie się okazu.
Czytaj więcej