To warzywo może wspomóc pracę mózgu. Seniorzy nie powinni go pomijać

Ciekawostki
To warzywo może wspomóc pracę mózgu. Seniorzy nie powinni go pomijać
Pixabay
Kalafior, czyli prawdziwy sprzymierzeniec zdrowia

Nie jest tajemnicą, że warzywa powinny zajmować szczególne miejsce w jadłospisie seniorów. Jedno z nich stanowi coś więcej niż tylko niskokaloryczny składnik diety. Kalafior uchodzi za prawdziwego sprzymierzeńca zdrowia. Służy zarówno ciału, jak i umysłowi, nie kosztuje wiele, jest łatwo dostępny i ma wiele zastosowań. 

Zobacz więcej

Kalafior to warzywo znane w Polsce od wieków. Tego kuzyna kapusty i brokułu ceni się powszechnie za delikatny smak. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z bogactwa składników odżywczych, jakie oferuje ta roślina. Co istotne, przekładają się one na korzyści nie tylko dla serca czy sylwetki, ale całego organizmu - również mózgu. 

Kalafior. Idealny dla kondycji umysłowej seniora

Nie do przecenienia jest działanie choliny. Związek ten odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Wspiera tworzenie neuroprzekaźników, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Z tego względu jest szczególnie ważny dla seniorów, u których z wiekiem dochodzi do naturalnego spowolnienia procesów poznawczych.

 

KalafiorPixabay
Kalafior. Posiada wiele witamin i poprawia kondycję umysłową

Średni kalafior (ok. 500-600 gramów) zawiera 150-180 mg choliny, co stanowi około jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

 

Jej znaczenie dla organizmu potwierdzają badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Arizonie. Eksperyment przeprowadzony na myszach, którym przez dziewięć miesięcy podawano dietę pozbawioną tej substancji, wykazał, że gryzonie podatne na chorobę Alzheimera silniej rozwijały jej objawy - poinformowano w czasopiśmie "Aging Cell".

 

ZOBACZ: Co daje sok z marchwi i buraka? Skutki mogą zaskoczyć

 

Również u zdrowych osobników stwierdzono oznaki zaniku pamięci i otępienia. Sugeruje to, że cholina odgrywa znaczną rolę w utrzymywaniu funkcji poznawczych. Wykazano także jej korzystne działanie na wątrobę, m.in. w zakresie zapobiegania odkładaniu się cholesterolu. 

Przysmak cenny dla starszych. Zawiera wiele witamin

To jednak nie koniec zalet kalafiora. Zawiera on spore ilości witaminy C, wspierającej odporność i będącej silnym przeciwutleniaczem. Obecna jest również witamina K, cenna dla kości i układu krwionośnego. Silnym antyoksydantem jest także sulforafan.

 

Błonnik natomiast wspomaga pracę układu trawiennego i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Wszystko to sprawia, że kalafior wspiera organizm na wielu poziomach - od metabolizmu po ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

 

ZOBACZ: Tak można odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. To powinno zwrócić uwagę

 

Warto także wspomnieć o kulinarnych zaletach kalafiora. To doskonały składnik lekkiej, niskokalorycznej diety. Na 100 gramów zawiera zaledwie około 25 kalorii. Z tego względu chętnie wybierany jest przez osoby z nadwagą oraz chorujące na cukrzycę.

 

Warzywo to jest dostępne przez niemal cały rok, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Doskonale komponuje się zarówno z tradycyjną kuchnią polską, jak i nowoczesnymi daniami roślinnymi. Za rozsądną cenę otrzymuje się bogaty w witaminy produkt, który można gotować, piec, smażyć, a nawet miksować na zupę krem.

 

Często wykorzystywany jest też jako zamiennik ryżu lub spód do pizzy. Nic dziwnego, że specjaliści nierzadko określają go mianem "superjedzenia". 

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie