Popularna przyprawa powoduje depresję. Szkodzi również sercu

Znajduje się w niemal każdej kuchni, jednocześnie coraz częściej mówi się o zagrożeniach związanych z jej nadmiernym spożyciem. Sól, choć ceniona za walory smakowe, budzi wiele kontrowersji. Nowe ustalenia naukowców wskazują, że może negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dorośli spożywali maksymalnie 5 gramów soli dziennie (czyli około jednej łyżeczki). Tymczasem, według danych WHO, średnie spożycie na świecie jest ponad dwukrotnie wyższe.
ZOBACZ: Tak można odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. To powinno zwrócić uwagę
Eksperci ostrzegają, że nadmiar sodu (głównego składnika soli kuchennej) może prowadzić do nadciśnienia, chorób układu krążenia, otyłości, a także zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów. Warto więc ograniczyć jego ilość w diecie.
Sól a depresja. Zaskakujące wyniki badań
Ograniczenie spożycia soli może przynieść wiele korzyści, w tym zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji. Powiązania między solą a kondycją psychiczną wykazali badacze z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Nanjing.
W badaniu, którego wyniki opublikowano po pięciu tygodniach obserwacji, myszy karmione dietą bogatą w sól zaczęły wykazywać objawy przypominające depresję. Były mniej aktywne, miały obniżoną motywację i wykazywały słabsze zainteresowanie otoczeniem.
Istotną rolę w tym procesie odgrywa cytokina IL-17A. U badanych zwierząt jej poziom wyraźnie wzrastał, zwłaszcza w śledzionie, krwi i mózgu. IL-17A łączy się także z depresją u człowieka.
O skutkach działania tego białka świadczy fakt, że myszy, które genetycznie pozbawiono możliwości produkcji cytokiny, mimo przyjmowania tych samych pokarmów, nie miały podobnych objawów - ogłoszono w "The Journal of Immunology". Takie ustalenia stanowią potwierdzenie badań na ludziach, wiążących niski poziom przyjmowania sodu z dobrym nastrojem.
Te przyprawy pozwolą chronić serce i głowę
Nadmierne spożycie soli szkodzi nie tylko psychice. Negatywnie wpływa także na serce. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co zwiększa objętość krwi i podnosi ciśnienie tętnicze. Serce musi wtedy pracować intensywniej, co z czasem je osłabia i zwiększa ryzyko zawału oraz niewydolności.
Dobrą wiadomością jest to, że sól kuchenną można łatwo zastąpić. Podczas przygotowywania posiłków warto sięgać po świeże lub suszone zioła, takie jak bazylia, oregano, tymianek, a także przyprawy korzenne, np. pieprz czy curry. Sprawdzą się również musztarda lub sok z cytryny - poprawiają smak potraw, jednocześnie ograniczając potrzebę solenia.
ZOBACZ: Najlepszy chleb dla seniorów. Wspiera trawienie i reguluje cukier
Trzeba pamiętać, że sól znajduje się nie tylko w solniczce. Jej spore ilości obecne są w pieczywie, serach, wędlinach i gotowych przekąskach. Warto więc czytać etykiety i wybierać produkty o niższej zawartości sodu.
Czytaj więcej