Zatrzymaj czas dzięki diecie. Ograniczenie kalorii wspomaga walkę ze starzeniem się organizmu

Ciekawostki
Zatrzymaj czas dzięki diecie. Ograniczenie kalorii wspomaga walkę ze starzeniem się organizmu
Pixabay
Dieta. Ograniczenie kalorii wspomaga walkę ze starzeniem się organizmu

Ograniczenie nadmiernego spożywania kalorii wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia. Oprócz utraty kilogramów, może również poprawić funkcjonowanie układu metabolicznego i zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych. Coraz więcej badań potwierdza, że odpowiednio zbilansowana redukcja kaloryczności diety wpływa na także długość życia oraz zachowanie sprawności fizycznej na dłużej. 

Zobacz więcej

Starzenie się jest nieuniknionym procesem biologicznym, jednak tempo tego procesu może być modyfikowane przez różne czynniki, w tym dietę. Ograniczenie kaloryczne (CR) polega na zmniejszeniu dziennego spożycia energii bez pozbawiania organizmu niezbędnych składników odżywczych. Okazuje się, że takie działanie może opóźniać procesy starzenia. Obecnie coraz więcej dowodów na to wskazuje. 

Wpływ ograniczenia kalorii na proces starzenia. Co mówi o tym nauka?

Kilka lat temu, w badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Nature Aging", naukowcy z Columbia University przeprowadzili kontrolowane badanie z udziałem 220 zdrowych dorosłych. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: jedna miała za zadanie ograniczyć spożycie kalorii o 25 proc., podczas gdy druga nie wprowadzała zmian w diecie.

 

Po dwóch latach obserwacji stwierdzono, że u osób zmniejszających kaloryczność diety tempo starzenia biologicznego zwolniło o 2-3 proc. w porównaniu z grupą kontrolną. Takie spowolnienie może przekładać się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci o około 10-15 proc. 

 

ZOBACZ: Ten sok robi furorę na całym świecie. Chroni przed zawałem i jest tani

 

Inne badania, takie jak projekt CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy), również dostarczają dowodów na korzyści płynące z ograniczenia kalorii. Jak podaje portal Focus.pl, wykazano, że redukcja spożycia energii o około 15 proc. przez okres dwóch lat prowadzi do spowolnienia metabolizmu i zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Może to wpłynąć na opóźnienie procesów starzenia i obniżenie ryzyka chorób, które są związane z wiekiem (np. cukrzyca, choroby serca lub nowotwory). 

 

Redukcja kalorii może także regulować poziom glukozy, obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać stany zapalne w organizmie. 

Praktyczne aspekty wdrożenia ograniczenia kalorycznego 

Zmniejszenie nadwyżki kalorycznej w codziennej diecie wymaga starannego planowania, aby zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto skonsultować się z dietetykiem, aby opracować plan diety dostosowany do indywidualnych potrzeb. Należy pamiętać, że celem nie jest głodzenie się, ale raczej umiarkowane zmniejszenie spożycia kalorii przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczej posiłków.

 

ZOBACZ: Naukowcy potwierdzili. Ta roślina niszczy bakterie, które opierają się działaniu antybiotyków

 

Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) zaleca wprowadzenie do diety produktów o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz białko. Unikanie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste i tłuszcze nasycone, może pomóc w redukcji kaloryczności posiłków bez utraty niezbędnych składników odżywczych.

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie