Popularny napój może spowolnić starzenie. Wystarczą cztery porcje dziennie

Ciekawostki
Popularny napój może spowolnić starzenie. Wystarczą cztery porcje dziennie
pixabay
Zalety kawy. Ile filiżanek powinno się wypić?

Wielu nie wyobraża sobie dnia bez kilku porządnych dawek kofeiny. Kawa to ulubiony napój milionów ludzi. Jedni cenią ją za wyjątkowy smak, inni za energetycznego "kopa". Niewielu raczy się jednak tym napojem z myślą o zdrowszym starzeniu. Tymczasem badania wskazują, że również taki może być skutek konsumpcji. Istotna okazuje się ilość.

Szacuje się, że dziennie wypijanych jest 2,25 mld filiżanek kawy. Napój cieszy się dużą popularnością również w Polsce. Około 68 proc. Polaków deklaruje, że podczas spotkań z bliskimi sięga po kawę zawsze lub często - wynika z sondażu przeprowadzonego przez agencję SW Research. Jak się okazuje, efekt to nie tylko przyjemnie spędzone chwile, ale i wieloletnia korzyść dla organizmu.

Zespół kruchości. Kawa najlepszą odpowiedzią?

Naukowcy z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie powiązali "małą czarną" ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia tzw. zespołu kruchości u osób w wieku od 55 lat. Chodzi o stan, w którym organizm jest osłabiony, łatwiej się męczy, a ciało nie funkcjonuje z należytą sprawnością. Aby sprawdzić związek spożycia z wydolnością w późniejszym wieku, przeanalizowano dane z siedmioletniej obserwacji 1161 osób 55+.

 

ZOBACZ: Lekarze ostrzegają. Seniorzy z tą grupą krwi są bardziej narażeni na udar

 

Jak się okazało, picie od 4 do 6 lub więcej filiżanek (definiowanych jako 125 ml) dziennie ograniczało zagrożenie zespołem kruchości. Było ono o 64 proc. niższe niż u osób spożywających 0-2 filiżanki dziennie.

 

Rezultaty obserwacji, opublikowane w "European Journal of Nutrition", jasno wskazują, że decydując się na wypicie kawy, można spowolnić naturalne procesy starzenia. Za dobroczynne działanie naparu, zdaniem ekspertów, odpowiadają między innymi przeciwutleniacze. Dzięki antyoksydantom osoby pijące kawę są mniej narażone na stany zapalne i uszkodzenia mięśni. Napój może również działać regulująco na gospodarkę glukozowo-insulinową seniorów.

Dobre wiadomości dla fanów kawy. Pożyją niemal dwa lata dłużej

To odkrycie pokrywa się z zaleceniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który sugeruje, że 400 mg kofeiny to bezpieczna, dopuszczalna norma. Istnieją też inne badania wskazujące na korzystne właściwości tego napoju.

 

Naukowcy z portugalskiego Centrum Neuronauki i Biologii Komórkowej ogłosili w "Ageing Research Reviews", że regularne spożycie kawy przekłada się na dodatkowe 1,8 roku życia. Z analizy specjalistów wynika również, że konsumpcja kawy sprzyja dłuższemu zachowaniu zdrowia. Ich zdaniem warto ponownie przemyśleć kwestię odradzania kawy seniorom ze względu na zawartość kofeiny. Oparto to na obserwacjach sugerujących związek pomiędzy spożyciem a mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworów, chorób serca, cukrzycy czy depresji.

 

ZOBACZ: Leży w każdym warzywniaku, ale większość ją ignoruje. Może uratować przed zawałem

 

Z kolei Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że najlepiej sięgać po kawę filtrowaną. Sposób ten ogranicza przedostawanie się do naparu frakcji tłuszczowych, które między innymi podnoszą poziom cholesterolu. Decydując się na filiżankę, należy zachować zdrowy rozsądek. Dla kobiet w ciąży zaleca się nie więcej niż dwie porcje dziennie. Napój może również wchodzić w interakcje z lekami i utrudniać funkcjonowanie osobom z zaburzeniami snu.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie