To warzywo to zielony cud. Jest sprzymierzeńcem w walce z rakiem

Ciekawostki

Jarmuż to jedno z najpopularniejszych liściastych zielonych warzyw. Cechuje się niezwykłą uniwersalnością kulinarną i oferuje wiele korzyści zdrowotnych dzięki zawartości cennych składników odżywczych. Nadanie tej roślinie miana superfood jest równie zaszczytne, co zasłużone.

Miska pełna świeżych, poskręcanych liści jarmużu.
Pixabay
Zielony cud

Jarmuż gości na europejskich stołach od wieków. W Polsce jego obecność sięga aż siedmiu stuleci wstecz. Charakteryzuje się zielonymi, pofalowanymi liśćmi, a jego smak bywa określany jako lekko pikantny i gorzki. Jest blisko spokrewniony z kapustą, a także z innymi warzywami krzyżowymi, takimi jak brokuły, rukola czy roszponka. Można go wykorzystać w wielu potrawach - od sałatek po zupy i smoothie, co czyni go niezwykle wszechstronnym składnikiem diety.

Przydatny w walce z nowotworami. Jarmuż ma wiele zalet

Badania naukowe potwierdzają, że jarmuż wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. W pracy opublikowanej przez kanadyjskich specjalistów z Uniwersytetu w Toronto w magazynie "Journal of Cell Communication and Signaling" opisano, że sulforafan - związek obecny w warzywach krzyżowych - charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i zdolnością wymuszania naturalnego procesu obumierania komórek rakowych.

 

Potrafi modulować histony, co poprawia skuteczność leczenia nowotworów i ogranicza funkcjonowanie genów sprzyjających rozwojowi choroby. Działanie przeciwnowotworowe wspierają ponadto inne składniki, takie jak przeciwutleniacze. Beta-karoten i witamina C neutralizują wolne rodniki, ograniczając procesy oksydacyjne, a tym samym chroniąc komórki przed uszkodzeniami.

Zielony cudPixabay
Zielony cud

Jarmuż zawiera też Indolo-3-karbinol (I3C), który powstaje podczas rozkładu glukozynolanów obecnych w warzywach krzyżowych. Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie opublikowali w "F1000Research" badania wskazujące na to, że ten związek może wzmacniać efektywność chemioterapii, co pozwala na stosowanie niższych dawek leków przeciwnowotworowych.

 

ZOBACZ: To niedoceniane warzywo wspiera zdrowie. Działa lepiej niż suplementy diety

 

Jednocześnie I3C spowalnia angiogenezę - proces powstawania naczyń krwionośnych odżywiających guzy o charakterze rakowym - oraz wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.

Warto stawiać na jarmuż. Wspiera układ kostny i sercowo-naczyniowy

Jarmuż to także bogate źródło składników mineralnych, takich jak wapń, potas i magnez. Wspierają one zdrowie układu kostnego, zapobiegając osteoporozie i wzmacniając kości. Witamina K, której ta roślina zawiera znaczne ilości, odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowie serca. Ponadto zawartość błonnika wpływa pozytywnie na poziom złego cholesterolu.

 

ZOBACZ: Niewiele osób w Polsce o niej słyszało, a to prawdziwa bomba witamin. Może podbić rynek 

 

Jak podkreśla Narodowy Fundusz Zdrowia, dieta bogata w jarmuż może redukować ryzyko miażdżycy dzięki korzystnemu wpływowi na układ krążenia. Należy dodać, że nie jest to jedzenie kaloryczne. W 100 g znajduje się około 50 kcal. Dzięki temu to zielone warzywo stanowi mocny punkt w jadłospisach osób, które chcą zrzucić wagę. Zapewni i przyjemne doznania kulinarne, i korzyści zdrowotne.

 

Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie