Z badania opublikowanego przez Hiszpańskie Obserwatorium Rynku Wina (OEMV) wynika, że w ub.r. na jednego mieszkańca tego kraju przypadało średnio 21 litrów wypitego wina rocznie. Oznacza to zwiększenie spożycia o 1,5 proc. wobec 2015 r.

 

Zdaniem dyrektora OEMV Rafaela del Reya, pierwszy od dekady lat 70. wzrost spożycia wina na rynku wewnętrznym ma związek m.in. z poprawą sytuacji gospodarczej w Hiszpanii, a także poszerzaniem oferty tego trunku.

 

Wino przez internet

 

- Od około 40 lat notowaliśmy spadek wolumenu wina wypijanego przez statystycznego Hiszpana. To paradoks, bo przecież jesteśmy znaczącym na świecie producentem wina. Dopiero w zeszłym tym roku udało się zatrzymać ten stopniowy spadek z około 40 litrów rocznie na osobę w latach 70. do poziomu 21 litrów - powiedział del Rey.

 

Tymczasem eksperci wskazują na inne czynniki stymulujące popyt na wino na hiszpańskim rynku. Daniel Roman, znawca win z madryckiej spółki Maracuya zajmującego się dystrybucją alkoholu, wskazał na rosnącą liczbę wydarzeń gastronomicznych w tym kraju oraz poszerzenie kanałów dystrybucji trunków.

 

- Z roku na rok przybywa klientów kupujących wino za pośrednictwem internetu. Rośnie też popyt na wina, które dotychczas stanowiły margines sprzedaży, np. wina ekologiczne, wyrabiane w sposób tradycyjny lub bez dodatków substancji pochodzenia zwierzęcego - powiedział Daniel Roman.

 

Spożycie znacznie odbiegające od innych krajów

 

Z kolei madrycka menedżer w branży alkoholowej Rosi Cruz wskazała, że statystyki dotyczące spożycia wina w Hiszpanii mogą zawierać "czynnik zewnętrzny".

 

- W danych odnoszących się do spożycia wina na rynku wewnętrznym w Hiszpanii z pewnością uwzględniane są butelki wina wypitego przez odwiedzających nasz kraj turystów. Ich liczba w ostatnim czasie znacząco rośnie w związku z zagrożeniem terrorystycznym w dotychczas popularnych kierunkach, takich jak Francja lub Turcja - powiedziała Rosi Cruz.

 

Hiszpania pod względem spożycia wina na rynku wewnętrznym znacznie odbiega od krajów południa Europy, w których wytwarzany jest ten trunek. W Chorwacji i na Słowenii roczne spożycie oscyluje wokół 44 litrów na osobę, we Francji - 42,5 l, a w Portugalii i we Włoszech odpowiednio 41,7 l i 33 l. Najwięcej wina na osobę spożywa się w Watykanie - 53,8 l - wynika ze statystyk.

 

PAP