- Aktualnie pracujemy nad tymi kwestiami z zakładami mięsnymi. Bardzo wiele przedsiębiorstw jest zainteresowanych - poinformował kierownik wydziału gospodarki myśliwskiej resortu gospodarki leśnej Siarhiej Szastakou.

 

Więcej żelaza, mniej fosforu

 

Szastakou  wyjaśnił, że w trakcie badań okazało się, iż mięso bobra zawiera dużo białka, selenu i witaminy C. Ma też mniej fosforu niż wołowina i wieprzowina. Za to żelaza ma blisko dwukrotnie więcej niż inne rodzaje mięs.


Populacja bobrów na Białorusi wynosi ok. 50 tys. sztuk. Specjaliści oceniają, że przekracza ona optymalną liczbę ponaddwukrotnie. Służby leśne skarżą się, że gryzonie budują żeremia (siedliska) w kanałach melioracyjnych, które zmieniają naturalne warunki w lesie  i powodują zalania znacznych obszarów.


Polowanie na bobry jest na Białorusi dozwolone, ale wymaga zezwolenia. Polować na nie można tylko za dnia, a zwierzęta te prowadzą nocny tryb życia.

 

Pieczyste z bobra było już przysmakiem staropolskiej kuchni. Obecnie pojawia się głównie na stołach myśliwych.

 

belsat.eu, lenta.ru, polsatnews.pl