Warunkiem będzie przekroczenie granicy na lotnisku w Mińsku.

 

Nowe przepisy dotyczą biznesmenów, turystów i osób prywatnych ze zwykłymi paszportami. Nie mają zastosowania wobec posiadaczy paszportów dyplomatycznych, służbowych i specjalnych.

 

Warunkiem skorzystania z trybu bezwizowego będzie także posiadanie ważnego paszportu lub innego dokumentu uprawniającego do wyjazdu za granicę, środków finansowych (równowartość 20 euro lub więcej na każdy dzień pobytu) oraz ważnego na terytorium Białorusi ubezpieczenia medycznego na sumę co najmniej 10 tys. euro.

 

Obywatele Wietnamu, Haiti, Gambii, Indii, Chin, Libanu, Namibii i Samoa będą również musieli posiadać ważną wielokrotną wizę jednego z państw Unii Europejskiej lub strefy Schengen z potwierdzeniem wjazdu na jego terytorium oraz bilety lotnicze z datą wylotu z mińskiego lotniska w ciągu pięciu dni po przylocie.

 

Tryb bezwizowy nie dotyczy osób przylatujących do Mińska z Rosji, a także osób zamierzających odlecieć do Rosji z białoruskiej stolicy, ponieważ loty te są traktowane jako wewnętrzne i nie jest w ich przypadku prowadzona kontrola graniczna.

 

Dekret wejdzie w życie miesiąc po publikacji.

 

PAP